Izvor: B92

Slučajna objava na Instagramu izvukla je ovaj gradić iz mraka i sad mu se piše neka druga priča. Uistinu, ovakvom gradiću nije suđeno da ostane u anonimnosti.

Jeste li ikad čuli za Frojdenberg (Freudenberg)? Verovatno niste, a kamoli tek da vam je pao na pamet kao destinacija za putovanje. Pripremite se jer će se o ovom ljupkom skrivenom nemačkom gradiću i te kako pisati, jer je njegovo vreme tek počelo. U nastavku saznajte nešto više o njemu i po čemu je toliko poseban.

Gde se nalazi?

Frojdenberg se smestio na zapadu Nemačke, na području savezne države Severna Rajna Vestfalija. U blizini je većih gradova; Kelna, Dortmunda i Bona, koji su mu na samo sat vožnje automobilom, a od Frankfurta treba sat i po. Leži na brežuljkastom području, između 240 i 505 metara nadmorske visine. Celo njegovo područje zauzima 54 kvadratna kilometara, a od toga dve trećine otpada na šume.

Po čemu je tako poseban?

Poznat je po svojoj specifičnoj i autentičnoj arhitekturi. Naime, sve njegove kućice iz 17. veka, njih osamdeset, izgledaju isto i posebne su po načinu gradnje. Odmah ćete primetiti crno-belu fasadu i umrežene grede koje ovom mestu daju "ono nešto". Najbolje vreme za posetu gradiću je u jesen ili zimu. Tada taj gradić deluje još čarobnije, pogotovo kada sneg ukrašava krovove kućica.

Prava zvezda Instagrama

Upravo su ga te zimske fotografije učinile pravom zvezdom Instagrama. Slučajna objava na Instagramu izvukla je ovaj gradić iz mraka i sad mu se piše neka druga priča. Uistinu, ovakvom gradiću nije suđeno da ostane u anonimnosti. Sada sve više ljudi traži nešto drugačije, nešto što je posebno i što se još nije videlo niti posetilo. Takav efekat ostavlja Frojdenberg. Upravo zbog toga ima sve više interesa i dolazaka turista, posebno Japanaca. Gradske vlasti prepoznale su turistički potencijal ovog gradića pa će obnoviti gradski park Kurpark, s kojeg se pruža jedan od najboljih pogleda. Tamo bi u bliskoj budućnosti trebalo da bude kafić sa poslastičarnicom i svim potrebnim za pravo uživanje u pogledu na gradić.

Kako provesti vreme u Frojdenbergu?

Osim samog istraživanja grada, preporučujemo gradski Tehnološki muzej i lokalne pešačke staze po brežuljcima. Popnite se na brežuljak grada i uživaćete u pogledu na grad. Inspirišite se za neke nove priče i fotografišite se, a fotografije ćete sigurno ponosno podeliti na društvenim mrežama.

Gde je najbolje odsesti?

Preporučujemo da se smestite u nekom većem gradu koji je na sat od Frojdenberga. Ako želite da se smestite u samom srcu grada, a planirate neki romantični beg za dvoje, najbolje je otići u Hotel Altštat koji se nalazi samo 350 metara od centra, piše Pun kufer. Sam hotel je smešten u jednoj od takvih zanimljivih kućica. Iako njegova ponuda nije luksuzna, gosti su relativno zadovoljni odnosom cene i kvaliteta, pogotovo parovi. Možete računati da će vas smeštaj koštati sedamdesetak evra po noćenju za dve osobe, što za smeštaj u nekom centru grada i nije tako skupo. Treba iskoristiti ovo vreme dok još nije toliko popularan jer bi se cene mogle da budu mnogo veće u skorijoj budućnosti.

Mesto kao što je Frojdenberg jednostavno se razlikuje, a mi smo sigurni da njegovo vreme tek dolazi jer ipak, ako mu doslovno prevedemo ime s nemačkog jezika, on je "planina radosti". Preostaje još samo jedno - da ga stavite na spisak željenih destinacija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.