Izvor: B92

Kamen zaglavljen između dve stene na planini Kjerag osim planinara, privlači i sve one koji žele savršenu fotografiju na skoro 1000 metara iznad provalije.

Kjeragbolten je verovatno najpoznatiji kamen u Norveškoj, nalazi se u blizini sela Lisebotn. Iako je velika instagram atrakcija, zbog zahtevnog terena, samo oni u odličnoj kondiciji mogu da stignu do njega.

Nije sigurno kako se ovaj kamen našao u pukotini u planini, ali pretpostavka je da tu stoji još od poslednjeg ledenog doba. Kako se kamen nalazi na visini od 989 metara, samo oni najhrabriji smeju da stanu na njega kako bi uslikali savršenu fotografiju.

Ali i oni koji ne skupe hrabrost da se popnu na kamen, ipak će moći da uživaju uz pogledu na okolinu. Kjeragbolten i planina Kjerag deo su čudesnih kamenih formacija u okolini Lisefjorda koji se smatra jednim od najlepših fjordova u Norveškoj.

Uspon do vrha planine traje nekoliko sati, pa za one koji žele da uživaju u prirodi, a previše im je naporno da odu pešaka do vrha, u prirodnim lepotamo mogu da uživaju i vozeći se brodom samim fjordom.

Ovo mesto je takođe poznato i po BASE skakanju. To je skakanje padobranaca sa nepokretnih objekata, a ime je skraćenica za Building (zgrada), Antenna (antena - stub), Span (most, luk, kupola), i Earth (stena ili bilo koja prirodna formacija).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.