Foto: depositphotos/ iskan.barrena
Foto: depositphotos/ iskan.barrena

"Najstarije pagansko svetilište": Arktikhendž obasjan polarnim svetlom

Podeli

Čuli ste za Stounhendž u Engledskoj, a zamislite da, dok se divite masivnim stenama, vas obasjava polarna svetlost.

U selu Raufarhofn na Islandu, najudaljenijem selu ka severu, izgrađena je znamenitost po imenu Arktikhendž, koja liči na englesku građevinu, s tim da uz auroru borealis izgleda mnogo misterioznije.

Iako je Arktikhendž novijeg datuma, tačnije projekat je započet 1996. godine, raspored stena i mesto na kojem je građen pravljen je tako da bude u skladu sa drevnim nordijskim verovanjima.

Glavna inspiracija je pronađena u poemi Voluspe koje je napisano kao proročanstvo. U toj poemi se spominju 72 patuljka koji predstavljaju godišnja doba iz poeme, pa je i Arktikhendž izgrađen iz 72 mala kamena bloka koja okružuju četiri velika koja se nalaze oko blokova koji se nalaze u sredini kruga.

Svaki od ovih blokova predstavlja neki asprekt iz drevne nordijske kulture. Posetioci treba da kroz tri kamena gledaju u zeleno "ponoćno sunce" koje se u zavisnosti od sezone prikazuje drugačije, piše atlas obcura.

Artikhendž nije u potpunosti završen, pa kameni blokovi deluju kao masivne kapije. Oni koji su posetili ovo mesto često se našale da bi kroz nekoliko generacija Arktihendž moglao da bude proglašen za jedno od najstarijih paganskih svetilišta.

strana 1 od 18009 idi na stranu