Izvor: B92

Bez obzira na nepovoljne uslove, mikroorganizmi uspevaju da opstanu gde god da se pronađu, međutim, istražujući nepogodna mesta za život na Zemlji naučnici su otkrili da postoji mesto od kojeg su "odustali“ čak i uporni mikroorganizmi.

Naučnicu su pojedine organizme testirali na ekstremno niskim i visokim temperaturama, i uspeli su da prežive, ali u vizuelno prelepom Dalolu ne opstaju, jer je ispunjen sumpornim jamama, otrovnim gasovima i barama s kiselom solju.

Dalol se nalazi u pustinji Danakil, u Afarskoj depresiji u Etiopiji. Na mestu na kome se sudaraju tri tektonske ploče, celo ovo područje je veoma nepredvidivo i surovo. Za sada se nalazi 100 metara ispod nvoa mora i još tone, ali dok ne bude poplavljeno, piše Veder netvork (The weather network).

Ovo je jedno od najtoplijih mesta na svetu, zvanično najtoplije nenaseljeno, gde temperatura čak ni zimi nije ispod 45 stepeni Celzijusovih, a takođe je i mesto najaktivnijih vulkanskih područja. U krateru se nalazi vruća, slana i kisela voda, ai sam krater je pun soli i otrovnih gasova koje ni "sveotporni" mikroorganizmi ne mogu da podnesu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.