Foto: depositphotos/ ganesh005
Foto: depositphotos/ ganesh005

Žene, hrabrost, mit: Najveća skulptura ptice na svetu

Podeli

U Parku prirode Džataju nalazi se najveća skulptura ptice na svetu, a osim što je simbol hrabrosti i mit po kojem je nastala, kamena ptica predstavlja i sigurnost i čast žena.

Skulptura je duga 61 metar, široka 46 i visoka 21 metar. Nalazi se u Čadajamangalamu, u distriktu Kerala u Indiji. U okviru skulpture, nalaze se i muzeji koji posetiocima približavaju taj deo Indije, ali i kakva je ona nekada bila.

Kamenu pticu napravio je Radživ Ančal, koji je, osim što je skulptor, i reditelj. On je skulpturu napravio na steni za koju se vezuje mit iz indijskog epa Ramajana. U epu piše da je pticu Džataju ubio sledbenik božanstva Šive Ravanu.

Ravanu je biće sa deset glava i tela spojenih u jedno, što predstavlja šest šastri i četiri vede. Ravanu je ranio pticu Džataju, koja je pala na stenu i umrla. Zbog ovog verovanja i najveća skulptura ptice ima samo jedno krilo, jer joj je drugo odsečeno.

Osim što predstavlja indijski ep Ramajanu, hrabrost, sigurnost žena, ova skulptura ptice Džataju predstavlja i vreme koje je nekada postojalo, kada su ljudi, životinje i ptice živeli u miru.

strana 1 od 17964 idi na stranu