Izvor: B92

Most je sakriven prirodom parka Kromlauer u Nemačkoj. Njegovu izgradnju je naredio vitez iz obližnjeg grada Kromlaua 1860. godine. A narod ga je gradio od kamenja koje su pronalazili u okruženju.

Most je poznat pod imenom Rakocbruk ili Đavolji most, što je zasluga verovanja naroda. Kako je most napravljen bez potpore, a ima samo jedan vrlo tanak luk toliko pravilnog oblika da s odrazom u vodi čini savršen krug, narod je zaključio da tako nešto mora biti delo đavola.

Verovanje da je most gradio nekakav demon potvrđuju i bazaltne stene koje se nalaze na oba kraja reke kao ukrasi. A pošto most nije bio bezbedan ni za prelazak, česte nezgode su, takođe, "bile delo zlih sila".

Danas je prelazak mostom preko reke Rakoče zabranjen, kako bi most što duže ostao sačuvan i u što boljem stanju, a turistima to ne smeta jer da bi se videla lepota mosta i savršenog kruga koji pravi, treba ga posmatrati sa udaljenosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.