Izvor: B92

Ova rimokatolička crkva nikada nije doživela svojih pet minuta. Napravljena u pogrešnom trenutku, nikada nije uspela da se pokaže u najboljem svetlu zbog istorijskih okolnosti i zbog nemara drugih.

Église du Bon-Pasteur, odnosno Crkva Dobrog pastira u Lionu je građevina koja izaziva divljenje i privlači pažnju prolaznika. Sagrađena je u 19. veku, a kamen temeljac je položio tadašnji francuski vladar Napoleon III.

One koji požele da je razgledaju na ulazu čeka iznenađenje. Nemoguće je prići crkvenim vratima jer nema stepenica koje do njih vode. Od zemlje su udaljena oko četiri metra.

Stepenice nikada nisu bile sagrađene, jer bi za to bilo potrebno da se sruši obližnji vojni objekat. To u 19. veku antiklerikalizam nije dopuštao, piše Pun kufer.

Od 1984. godine Crkva Dobrog pastira više nije katolička crkva, nego je jedno vreme služila kao izložbeni prostor Nacionalne škole lepih umetnosti, a vitraži i slike veštih umetnika i dalje su ukrašavali crkvu.

Tada se ulazilo kroz vrata sagrađena ispod originalnog ulaza. Nakon što je škola odlučila da napusti ovaj prostor, sve nepotrebne stvari su ostavili za sobom i doprineli uništavanju crkve.

Crkva je s vremenom sve više propadala, služila je kao utočište za beskućnike i vandale, koji su šarali po zidovima. Iako je ulazak protivzakonit, nije neuobičajeno da vidite prolaznike koji se šunjaju i ulaze u misterioznu crkvu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.