Izvor: B92

U Malagi u Španiji, u gradu Banalmadena nalazi se najveći spomenik posvećen nekom istraživaču. Na Obali sunca (Costa de Sol) nalazi se Kolomares dvorac, podignut u čast Kristofora Kolumba.

Ovaj unikatni spomenik napravio je Esteban Martin, doktor po zanimanju, ali veliki zaljubljenik u istoriju, kulturu i umetnost, pa je odlučio da ovekoliči poseban period španske istorije, misleći na otkrivanje Amerike Kristofora Kolumba.

Dvorac je građen od 1987. godine sedam godina nakon čega su prekinuti radovi jer je Martin, iako je proveo veliki deo života radeći kao doktor u Americi, ostao bez novca koji je ulagao u spomenik.

Čak i pored toga, ovo je najveći i najkompletniji spomenik koji je posvećen nekom istraživaču, a razlog iz kojeg je Martin imao potrebu za tim jeste činjenica da se u to vreme nije pridavao značaj Kolumbovom otkriću, a posebno oni koji su u Španiju dolazili kao turisti nisu imali znanje o tome, pa je ovaj spomenik nešto poput kursa o Kolumbu.

Dvorac je posvećen i istoriji u kulturi Španije, pa se u izgradnji mogu videti tragovi vizantijske, romaničke, gotičke i mavarske arhitekture.

Spomenik se prostire na 1.500 metara, a osim što važi za najveći spomenik pronalazača, u zdanju se nalazi najmanja crkva na svetu od svega 1,96 kvadratnih metara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.