Izvor: B92, Travel weekly

Hiroki Noguči život je posvetio tome da postane samuraj, a sada svoje znanje velikodušno deli sa drugima.

Kada je imao 14 godina, Hiroki Noguči je gledao film o samurajima i odlučio da postane jedan od njih. Njegovi roditelji nisu bili odluševljeni jer njihov sin želi da se “igra mačem“:

“Na kraju su popustili, a danas su oduševljeni ovim što radim“, rekao je Noguči.

On stoji iza programa “Samurai Workout“ koji se bavi učenjem polaznika o istoriji samuraja i njihovim veštinama korišćenja mača. Ovaj program je dogovor između Nogučija i Fumihira Akahorija, koji je želeo da se bavi predstavljanjem japanske kulture i baštine.

“Želeli smo da pikažemo istoriju samuraja strancima, jer su samuraji više od borilačke veštine. To je duh, način života, kod časti...“, rekao je Akahori.

Samuraji su postali popularni posle filma “Poslednji samuraj“, a kroz anime postaju još popularniji širom sveta:

“Postaju globalno popularni, ali imamo osećaj da to ne prikazuje pravu istoriju, zato je ovo odličan način da se ispriča priča i da se podeli samurajska energija“, dodao je Noguči za “Travel weekly“.

Oni podučavaju samuraje, koji kasnije putuju i imaju nastupe svuda po svetu, i na taj način donose deo japanske kulture najrazličitijim zemljama.

O polaznicima kaže da moraju da budu veoma strpljivi, disciplinovani, da imaju manire, čast i poštovanje, a da u današnje vreme žene češće imaju.

Kako bi podelili svoje znanje sa što većim brojem ljudi, Noguči je sarađivao sa turističkim organizacijama da bi naučio kako da promoviše program. Pa je vremenom otvoreno nešto nalik pozorištu kako bi ljudi mogli da dožive samuraje, na pravi način.

Ova japanska atrakcija je smeštena u delu Tokija koji je poznat po drevnim hramovima i svetilištima, ali i po jakim uticajima francske elegancije i luksuza ali i po brojnim tradicionalnim japanskim restoranima.

Prostor u kojem samuraji vežbaju je smešten u 400 godina starom budističkom hramu. Za posetioce Japana, ovo iskustvo je svakako neizbežno ukoliko postoji želja za upoznavanjem njihove kulture.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.