Foto: Depositphotos / Maugli
Foto: Depositphotos / Maugli

Korzika obeležava 250 godina rođenja svog najslavnijeg sina

Podeli

Korzika, istorijski poznata po mestu rođenja Napoleona Bonaparte, tokom tri dana obeležava 250. godišnjicu rođenja francuskog imperatora.

Ajačo, rodni grad imperatora Francuske, od danas je u znaku epohe Napoleona, a turisti su iznenađeni prizorom meštana u uniformama tadašnje garde, dok su dame u elegantnim haljinama sa početka 19. veka.

U Ajaču je održan defile u nošnjama, a mnogi pasionirani ljubitelji te epohe došli su na Korziku iz raznih krajeva Evrope na "sastanak sa istorijom". Tokom tri dana biće održane tribine, a vrhunac će biti rekonstrukcija bitke kod Austerlica ili Bitke tri cara, koja je jedna od najvećih pobeda Napoleona.

Foto: Gettyimages / Hulton Archive
Foto: Gettyimages / Hulton Archive

Napoleon Prvi Bonaparta rođen je 15. avgusta 1769. godine u Ajaču, a preminuo je na ostrvu Sveta Jelena 1821. godine. Bio je general u Francuskoj revoluciji, a kao vođa, bio je prvi konzul Francuske 1799. do 1804. godine.

Bio je imperator Francuske i kralj Italije od 18. maja 1804. do 6. aprila 1814. Ponovo je bio imperator, ali nakratko, od 20. marta do 22. juna 1815. godine.

Napoleon je 1802. godine uveo francusko odlikovanje Orden Legije časti.

Njegov grob se nalazi u Palati invalida, zdanju u stilu baroka i klasicizma u blizini Ajfelove kule u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18055 idi na stranu