Izvor: B92

Primer španskog primorskog mesta Estepona trebalo bi da slede mnogi jer će im tako plaže biti savršeno čiste.

Ako u ovo primorsko mesto donesete punu čašu pikavaca na bilo koji štand na plaži, zauzvrat ćete dobiti čašu piva ili nekog osvežavajućeg napitka.

Ovom inicijativom mesto udaljeno 90 kilometara od grada Malage nastoji da održi svoje peščane plaže čistim. Kampanja "Obale bez pikavaca“ naišla je na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista.

"Molim vas pivo", rekao je strani turista dok je na obližnjem šanku predavao plastičnu čašu napunjenu do vrha pikavcima.

"Naravno gospodine", odgovorio mu je mladi konobar dok je točio pivo u plastičnu čašu jednake zapremnine. Na tom štandu zalepljen je promotivni plakat ove kampanje. Turista je podigao palac, kao znak potvrde, a zatim se vratio na svoje mesto na plaži.

Plaža je savršeno mesto za čitanje, bavljenje sportom, sunčanje i kupanje. Ali za mnoge ona predstavlja i mesto za opuštanje na kojem dodatno uživaju pušeći cigarete. Problem je to što svakog leta pesak i more progutaju hiljade pikavaca kojima je potrebno preko deset godina da se razgrade.

"Imaju toksične ostatke pa ako ih progutaju ribe, na kraju ćemo ih pojesti mi konzumirajući ribu. To je zatvoreni krug koji sigurno nema srećan kraj“, rekao je Oskar Ruli, predsednik Udruženja štandova na plažama oko Malage.

Kako bi se prekinuo taj krug potrebno je osvestiti ljude koji letuju i podstaći ih na očuvanje životne sredine.

"Sviđa mi se ova ideja. Fantastična je. Imaćemo čistiju plažu", rekla je jedna majka držeći za ruku malu devojčicu dok su zajedno posmatrale turiste kako skupljaju pikavce u plastične čaše.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.