Izvor: pun kufer

Jedna od poznatijih legendi govori o gusarima koji su napadali ostrvo, a jednom prilikom je zaštitnica ostrva Sveta Anastazija odlučila u tome da ih spreči...

Jedna od poznatijih legendi govori o gusarima koji su napadali ostrvo, a jednom prilikom je zaštitnica ostrva Sveta Anastazija odlučila u tome da ih spreči..

Ako ste se uputili u Burgas, grad na bugarskoj obali i najzapadniju tačku Crnog mora, onda na svoju listu odmah dopišite ostrvo Svetu Anastaziju, do koje vam iz Burgasa treba samo pola sata vožnje brodom. O čemu je reč?

Na istočnom delu Bugarske, u Bugarskom zalivu, na obali Crnog mora smestio se grad Burgas. Preko puta njega, u Crnom moru je ostrvo Sveta Anastazija. Do njega vam treba samo pola sata brodom, pa jedno popodne svoje bugarske avanture rezervišite za ovo ostrvce.

Po čemu je posebno?

Ostrvo Svete Anastazije obavijeno je velom tajni, legendi, ali i obeleženo zanimljivom istorijom. Reč je o ostrvu vulkanskog porekla, visokom od 12 do 17 metara. Na njemu se nalaze ostaci manastira i crkva, koji datiraju iz 14 ili 15. veka, a ostrvo su nakon toga nekoliko puta napadali pirati.

Smatra se da je prvi put naseljeno između 4. i 6. veka, a zovu ga još i bugarskim Alkatrazom, s obzirom na to da je jedno vreme u 20. veku služio kao zatvorsko ostrvo. Nakon zatvora obeležila ga je ljubav boema koji su ga često posećivali, a ovde su snimani i neki poznati bugarski filmovi. Danas se na ostrvu nalaze ostaci manastira, crkva, muzej, restoran i kafić.

Legende koje su ga obeležile

Jedna od poznatijih legendi govori o gusarima koji su napadali ostrvo, a jednom prilikom je zaštitnica ostrva Sveta Anastazija odlučila u tome da ih spreči. Preplašeni monasi molili su je za pomoć, a njihove molitve su uslišane. Sveta Anastazija poslala je veliko nevreme koje je uništilo gusarski brod. Brod je ostao smrznut u blizini obale, na šta upućuje neobična formacija kamenja. Još neke legende govore o tome da su čak i Vikinzi stigli do Anastazije, a neki veruju i da se na ostrvu nalaze i dve tamnice koje skrivaju mnoge tajne i kojima nije moguće pronaći ulaz.

Kako doći na ostrvo?

Do ostrva možete doći iz Burgasa brodom koji se, naravno, zove Anastazija.

Na ostrvu postoji "Bolnica". Nastala je prema pričama o Anastaziji koja je bila poznati iscjelitelj i lječitelj raznih bolesti pomoću bilja. U "Bolnici" možete da popijete fini aromatični čaj ili da kupite bilje i proizvode od bilja tipičnog za ovo podneblje. Na ostrvu možete da jedete, ali i da prespavate, a povremeno i da budete svedok romantičnom venčanju.

Više o ostrvu, njegovom životu i istoriji možete saznati u tamošnjem muzeju, a sve o ponudi ostrva pogledajte na službenoj web stranici ostrva Svete Anastazije.

Burgas je od glavnog grada Bugarske udaljen malo manje od 400 kilometara, a najisplativija opcija je putovati vozom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.