Izvor: B92

Donesite dašak ove mediteranske zemlje u svoj dom, I to vrlo jednostavno.

Asocijacija na Grčku: More, pesak, sunce, brz i nerazumljiv govor koji zvuči kao svađa i – frape!

Ovaj napitak, sličan našoj "nes kafi", odnosno instant kafama, s tim što se pije hladam I s ledom, jedna je od asocijacija na odmor u ovog mediteranskoj zemlji.

Ne morate da prelazite granicu ako ga želite danas u svojim rukama, sprema se brzo I lako, samo ako znate kako.

Frape možemo smatrati nacionalnim pićem Grčke, ipak je osvežavajuć koliko i ona, a svako ga može umutiti jer se veoma jednostavno pravi.

Morate voditi računa o sitnicama da biste dobili savršeni napitak. Količina i gustina pene, koliko je rashlađen, utvrđivanje šta tačno znači “slatko” i “srednje”. Frape može biti bez šećera ili mleka ukoliko vam to ne godi.

Foto: gettyimages/Alexander Spatari

Svaki frape je veoma lična stvar. Pravi se od bilo koje instant kafe, sa koliko god želite šećera, uz kondenzovano mleko i ledeno hladnu vodu što Frape čini vrlo jednostavnim za pravljene. Možete staviti i nekoliko kockica leda ukoliko želite da bude još više osvežavajuće.

Biće vam potrebna mućkalica poput one za milkšejk i nes kafu. Uzmite visoku čašu i dugu kašičicu. Sipajte jednu do dve kašičice instant kafe i isto toliko šećera, potom sipajte mlaku vodu. Mešajte to dok ne dobijete lepu, gustu, kremastu strukturu. Uzmite ledeno hladnu vodu i napunite čašu skoro do vrha, potom dodajte kondenzovano mleko.

Ovo je veoma lak kućni recept za savršeni grčki frape, idealan za vrele letnje dane, a i način da delić Grčke donesete na svoj prostor, dok se ne odlučite na putovanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.