Foto: Printscreen YouTube/Great Big Story
Foto: Printscreen YouTube/Great Big Story

Na udaljenom japanskom ostrvu decenijama od "otrova" prave skoro sve obroke VIDEO

Podeli

Starosedeoci zabačenog japanskog ostrva Amami Ošima beru i jedu cikade, biljku koja može biti smrtonosna, jer je prepuna otrova.

Tokom godina, ostrvljani su pronašli način kako da uklone toksine, pa sada cikade koriste kao namirnicu koja predstavlja osnovni sastojak svakog obroka, od nudli do močija (vrsta japanskog kolača od pirinča).

Ali kako su uopšte otkrili proces pripreme cikada? Tokom američke okupacije Japana, posle Drugog svetskog rata, ljudi Amame nisu imali pristup kopnu, pa su bili prinuđeni da jedu samo ono što im je dostupno.

Jedina namirnica na ostrvu od koje su mogli da naprave obrok, osim pirinča, koji je tamo ostao u znatno manjim količinama, bile su cikade, tako da su iz nužde morali da otkriju način da uklone otrov, kako bi ova biljka bila jestiva.

Međutim, ako se pojede pozamašna količina cikada, ona svejedno predstavlja opasnost po život, što znači da treba biti umeren u jelu kada je ova biljka u pitanju.

Cikade preživljavaju i rastu u ekstremnim uslovima, bez vode, na visokim temperaturama. Apsolutno može da se jede sve, od unutrašnjosti stabla, od koga se pravi sok, do plodova - Japanci ništa ne bacaju.

Danas, proces pripreme cikada predstavlja dragocenu tradiciju, koja se prenosi kako ostrvljani Amamija nikada ne bi zaboravili svoju istoriju i očuvali poštovanje svojih predaka.

Svaki ostrvljanin danas ima želju da prenese ovaj recept pripreme sledećoj generaciji.

strana 1 od 17867 idi na stranu