Izvor: B92

Projekat vredan 100 miliona dolara privući će u Abu Dabi ambiciozne penjače kojima je cilj osvajanje najvećih zidova sveta.

Ferrari World u kojem je i najbrži roller coaster na svetu dobia "komšiju" - futurističko zdanje "Klajmb"

Novi div trebalo bi da bude prezentovan javnosti sledeće godine u punom sjaju od 43 metra visine na Jas Ajlandu (Yas Island).

Tu će zid "praviti društvo" luksuznom trgovačkom centru i tematskom parku Ferrari World, poznatom po najbržem roler kousteru na svetu. Zid će biti smešten u futurističkom zdanju simboličnog imena – „Klajmb“, a ponudiće različite stepene težine, prenosi punkufer.

Na prvom mestu najviših zidova za penjanje na otvorenom je švajcarska brana Luzzone u kantonu Tićino na jugu zemlje, visoka 165 metara.

Holandski grad dom je najvećoj veštačkoj steni za penjanje u Evropi, a zbog svojeg nagiba privlači rekreativce i profesionalce iz celog sveta. Ekskalibur ima 37 metara, a specifičan je i zbog 11 metara nagiba koji omogućuje penjanje sličnije onome u prirodi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.