Foto: silverjohn / depositphotos
Foto: silverjohn / depositphotos

Ovaj grad ima najvišu pravoslavnu crkvu van Rusije: Bogata istorija zemlje vina i brendija

Podeli

Poslednjih godina sve više je na meti strastvenih turista. Zbog njegove bogate istorije, mnogi za ovu prestonicu kažu da jednom nogom živi u prošlosti, a drugom u sadašnjosti, ali i jednim delom u Evropi, a drugim u Aziji. Reč je o glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Krivi toranj

Grad je u kom se mešaju uticaji Istoka i Zapada. Leži na reci Kuri, koju neki nazivaju i Mtkvari, pa je logično da gradom dominira nekoliko veoma zanimljivih mostova. Religijskih građevina ima u izobilju, a prednjači impozantna katedrala Sameba, otvorena 2004. godine, koja je, ujedno, i najviša pravoslavna crkva izvan Rusije. Tu je i stari grad s ljupkim uličicama, ali i zanimljivostima, poput lutkarskog pozorišta “Rezo Gabriadze” i skrivenog vodopada u distriktu Abanotubani.

U starom delu Tbilisija zanimljiv je krivi toranj sa satom, koji zovu krug života, napravljen u 19. veku od građevinskih ostataka, a nalazi se pored pozorišta lutaka. Svakog dana tačno u podne i u 19 sati može se pogledati krug života pa tada i ispred tornja bude najviše posetilaca.

Glavna ulica je Avenija Rustaveli, u kojoj je najviše kafića, restorana i prodavnica, ali i reprezentativnih zgrada, poput zgrade parlamenta, opere i baleta, banaka, hotela... Šetnja glavnom ulicom ne sme da prođe bez penjanja žičarom do spomenika Majke Gruzije, koja ponosno motri na grad sa brda Sololaki.

To je jedan od simbola glavnog grada, a simbolizuje upravo duh njegovih stanovnika i ove lepe zemlje. Kolosalna statua, visoka 22 metra, predstavlja ženu obučenu u tradicionalnu gruzijsku nošnju. U levoj ruci joj je pehar vina kao izraz srdačne dobrodošlice svakome ko punog srca dođe tamo, a u desnoj ruci pripremljen mač za one koji imaju i druge namere.

Putovanje žičarom u zatvorenoj ostakljenoj kabini svojevrstan je doživljaj.

Tbilisi je sa tri strane okružen planinama, oduvek strateški važan, nerado predavan i teško osvajan, bio je na meti mnogih vojski i vojskovođa. Kao takav, on i njegovi stanovnici su kroz istoriju dugu tri milenijuma stradali i patili.

Ipak, najpoznatiji spomenik je pozlaćeni kip svetog Georgija na Trgu slobode. Smatra se zaštitnikom Republike i prava je turistička atrakcija i mesto gde poslednjih godina posetioci prave najlepše fotografije prilikom posete gradu.

Foto: joyfull / depositphotos
Foto: joyfull / depositphotos

Čudesni hamami

Tbilisi je poznat i po vrlo popularnim sumpornim kupalištima, koji potieču iz 17. veka. To su, ustvari, hamami, a voda je, naravno, čudesna, podmlađuje i leči..

Grad okružuju predivni pejzaži, planinski vrhovi prekriveni snegom, ogromni kanjoni, kristalno čiste reke, zeleni pašnjaci, velike šume...

Muzeji u glavnoj ulici su odlični i ima ih dosta. Prednjači Nacionalni muzej sa četverospratnom postavkom, koja kroz hiljade eksponata vodi od zlatnog perioda drevne Kolhide do takozvanog Muzeja sovjetske okupacije.

Tu je i Muzej umetnosti.

Svi koji prvi put posete glavni gruzijski grad, primete upravo njegove građevine. U arhitekturi Tbilisija mešaju se bizantski, ruski, evropski i bliskoistočni uticaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu, ali i u tradicionalnom gruzijskom stilu.

Maršutke, sveprisutni kombiji, sa dvadesetak mesta za sedenje, osnovni su vid gradskog prevoza po Tbilisiju, ali i čitavoj Gruziji.

Najpoznatiji lokalni specijalitet svakako je hačapuri, jelo nalik pizzi, čiju osnovu čine testo i sir.

Vruće mesto

Tbilisi je 458. godine osnovao Vakhtang I. Gorgasali, kralj Kavkaske Iberije, države prethodnice današnje Gruzije. Sagradio ga je na mestu gde je tokom lova pronašao izvor termalne vode. Zbog toga ime grada u prevodu znači Vruće mesto.

Poznata vina

Gruzija je zemlja vina i brendija od jabuke. Tradicija pravljenja vina stara je više od hiljadu godina, a mnoga poznata vina prave se od posebnih sorti grožđa, koje se ne koriste u zapadnim zemljama. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvela je ovu tehniku pravljenja vina u listu bitnih kulturnih nasleđa sveta.

strana 1 od 1955 idi na stranu