Izvor: B92

U toku leta sva pažnja je usmerena na destinacije koje se nalaze u blizini mora i gotovo da se očekuje da se vreli dani moraju provesti na plaži. Za one koji nisu ljubitelji plivanja i sunčanja to može biti veoma naporno, posebno ako su se našli u letovalištu koje ne nudi zanimljivosti i koje se nalaze daleko od kulturno-istorijskih znamenitosti.

Predstavljamo vam nekoliko destinacija koje su nepravedno zapostavljene u ovo doba godine, a koje su očaravajuće i u sunčanim letnjim danima.

Amsterdam/Foto: Getty/Dean Mouhtaropoulos / Staff

Rusija

Poznata po nemilosrdnom hladnom vremenu i zbog toga je Rusiju veoma prijatno obići je leti. Dve glavne destinacije su naravno Moskva i Sankt Peterburg. Oba grada krasi božanstvena arhitektura koja predstavlja bogatu istoriju i kulturu koju Rusi veoma dobro neguju.

Ukoliko se nađete u Moskvi, nakon što obiđete Kremlj, Crveni trg, Puškinov muzej nađite vremena da prisustvujete nekom od veličanstvenih predstava u Boljšoj teartru koji mnogi smatraju najprestižnijim teatrom u svetu. Moskva je poznata i po prelepo ukrašenim metrou, pa iskoristite priliku da uživate čak i u gradskom prevozu, a isto možete uraditi u Sankt Peterburgu. Još jedan od načina na koji možete obići ovaj grad jeste plovidba Nevom i na taj način se možete diviti i raskošnoj zgradi Ermitaža.

Anverpen/Foto: Getty/Mark Renders / Stringer

Holandija

Ukoliko želite da putujete na zapad, Holandija je jedna od dobrih opcija. Amsterdam i Roterdam cele godine pružaju turistima bezbroj razloga da dođu u obilazak. Amsterdam u toku leta ima veliki broj festivala, od kulinarskih preko filmskih do dečjih.

Možete ploviti kanalima kroz grad i diviti se arhitekturi, a uveče predlažemo da odete u bioskop na otvorenom. Ako ste ljubitelj nečeg modernijeg, onda vaš izbor treba da bude Roterdam, koji je poznat po soliterima i često ga nazivaju Menhetnom na reci Maas.

Ovaj moderni grad u sebi krije kulturu kako savremenog doba, ali se vraća sve do srednjeg veka. Najznačajniji je muzej Boijmans van Beuningen u kojem možete videti čuvena dela Rembranta, Van Goga, Monea, Kandinskog i Dalija.

Strazbur/Foto: Getty/Miguel Villagran / Staff

Belgija

U slučaju da vam je Holandija previše moderna, možete posetiti Belgiju i neke od njenih gradova koji predstavljaju gotovo netaknutu srednjovekovnu arhitekturu poput poznatog Briža ili Genta, koji je idealan ako ne volite gužve. U obilazak ova dva grada možete poći iz Antverpena, grada koji je ujedno i moderna luka i istorijsko-kulturni centar Belgije.

Foto. DavideMontalenti/depositphotos.com

Francuska

Ako se ispostavi da volite mala mesta sa prepoznatljivom arhitekturom, Francuska vam može ponuditi upravo to. Ansi, Kolmar i Strazbur su idealni ukolilo volite da vreme provodite lutajući gradom i imajući osećaj kao da šetate kroz nekakvu bajku. Ova mesta nude i mnoge kulturno-umetničke aktivnosti, ali i opuštanje u prirodi.

Istanbul/Foto: Ivana Kovaèeviæ

Austrija

Austrija je relativno blizu i veoma je pristupačna, pa je i ona jedan od predloga za ovogodišnje letovanje. Beč je veoma popularan među našim turistima i to sa razlogom, ovo je grad koji ima ponešto za svakoga. Možete izabrati tip muzeja, priodni ili umetnički ili ukoliko želite nešto apsolutno moderno, i to možete dobiti od Beča.

Prelepa arhitektura iz mnogih perioda i odlično sačuvani dvorci postavljaju ovaj grad na vrh liste mesta koja naprosto morate posetiti. Grac je grad čiji centar krasi barok i italijanska renesansa, turističku atrakciju prestavlja brdo na kojem se nalazi utvđenje sa poznatim satom. Kako je Grac veoma popularan i zbog univerziteta, a pored kulturnih znamenitosti, sigurno vam neće promaći ni brojni pabovi.

Ako veliki gradovi nisu vaš izbor, predlažemo vam mesto Halštat. Ovaj grad je toliko malen da nema čak ni gradskog prevoza, ali možete poći na vožnju brodićem po istoimenom jezeru i videti predivan prizor kao što su kućice na obroncima. Iako se obilazak meri minutima, Halštat nudi nekoliko aktivnosti, osim onih u prirodi, tu je i Muzej nasleđa i obilazak Slane pećine.

Meteori/Foto: whitewizzard/depositphotos.com

Turska

Ako vas više privlači istok, onda nema boljeg izbora od Istanbula. Čak i da ste već posetili ovaj grad, nikada ga ne možete obići dovoljan broj puta da biste sve videli. Osim starog dela grada koji predstavlja sve što je otomansko carstvo bilo, u azijskom delu vas čeka prava metropola.

Istanbul je grad od oko 16 miliona stanovnika i velikog broja turista, pa je naša preporuka da rezervišete sve ulaznice za popularne lokacije poput Dolmabahče ili Topkapi palate. Iako na pomen Grčke mnogi pomisle na more, ona nudi još nešto osim lepih plaža i ostataka starogrčke kulture.

Grčka

Da li ste čuli za Meteore? Šest manastira koji stoje visoko na svetim stenama veoma su popularni među pravoslavcima, ali i među turistima svih drugih religija zbog svog nesvakidašnjeg položaja i nezaboravnih prizora koje stvaraju prvi i poslednji zraci sunca iznad tesalijske ravnice.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.