Samo za prave Robinzone: Mistično ostrvo vanzemaljskog izgleda, kao u SF filmovima VIDEO

Podeli

Krajolik udaljenog ostrva Sokotra izgleda kao da dolazi iz naučno-fantastičnog filma, izgleda kao "izgubljeni svet".

Drveće i ostalo bilje na ostrvu prilagodilo se tako da može da podnese "neprijateljsku" klimu, a neke vrste starije su od 20 miliona godina.

Ostrvo se odvojilo od kopna afričkog kontinenta pre šest do sedam miliona godina i priroda je ovde pokazala svu svoju kreativnost i raskoš. Slično kao Galapagos, koji je poznat po neverovatnom nizu divljih životinja, Sokotra je dom oko 800 retkih vrsta flore i faune - oko jedne trećine njih ne može se naći ni na jednom drugom mestu na svetu.

Smešten u Indijskom okeanu, oko 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena, surova sredina ostrva sastoji se od peščanih plaža, pećina i uzdignutih planina. Većim delom godine ovde vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uslovi, što je dovelo do toga da biljke na ostrvu oforme jedinstven izgled.

Stabla i biljke na ovom mestu razvili su se tako da mogu da podnesu negostoljubive uslove života, prenosi "punkufer", a neke vrste stare su neverovatnih 20 miliona godina. Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta nego što ih ima na ostrvu Sokotra.

Centar za bliskoistočne biljke, koji je deo Kraljevskih botaničkih vrtova u Edinburgu, sproveo je istraživanje i pobrojao čak 307 od 825 biljnih vrsta koje se ne mogu pronaći drugde.

Pogledajte video i uverite se u neviđene prirodne lepote ovog usamljenog ostrva.

strana 1 od 17676 idi na stranu