Foto: Depositphotos/BiancoBlue
Foto: Depositphotos/BiancoBlue

"Kraljevstvo slučajnog turizma": Zašto Hrvatska ne koristi Igru prestola?

Podeli

Hrvatska turistička zajednica i oni koji je vode propustili su još jednu priliku za promociju s novom, osmom sezonom Igre prestola (GoT), piše Total Croatia News (TCN), portal o Hrvatskoj na engleskom jeziku.

Za megapopularnu seriju najveći brendovi sklapali su ugovore kako bi se reklamirali putem Igre prestola. I bilo bi očekivano da će Dubrovnik, koji je poslužio kao scenografija za Kings Landing (Kraljevu luku), iskoristiti tu priliku za promociju turizma.

Turistička zajednica Hrvatske sigurno ima kapaciteta da napravi dobar promotivni posao, što je i dokazala inovativnim i nagrađenim promotivnim video-materijalom o fudbalu koji je napravljen nekoliko meseci pre nego što je počelo Svetsko fudbalsko prvenstvo.

Na stranicama Turističke zajednice Hrvatske nema ništa o GoT

Pol Bredberi, Englez sa hrvatskom adresom, stoga je proverio službene strane Turističke zajednice Hrvatske na Fejsbuku. Apsolutno ništa nema o Igri prestola, piše na svom portalu TCN. Potom je otišao na službenu internet-stranicu Turističke zajednice i ukucao pojam "Igra prestola", uveren da će naći mnogo informacija. Međutim, ni to se nije dogodilo.

Ni Turistička zajednica Dubrovnika nema ništa o GoT

Ali, ako je Turistička zajednica Hrvatske propustila priliku da se promoviše pomoću Igre prestola, to zasigurno nije učinila i lokalna Turistička zajednica Dubrovnika, pomislio je Bredberi pa je zavirio i na njihove stranice.

Ipak, ni na stranicama Turističke zajednice Dubrovnika nema posebne stranice o Igri prestola. Potom je ukucao pojam "Igra prestola" u njihov pretraživač, a jedini rezultat bio je na japanskom jeziku i nije imao veze s poznatom serijom.

"Nekorišćenje promotivnog potencijala Igre prestola samo je deo depresivnog trenda neuspešnog promovisanja turističkih dragulja zemlje", zaključuje Bredberi.

Hrvatska - "Kraljevstvo slučajnog turizma"

"I dok 'Kraljevstvo slučajnog turizma' čestita sebi što ima Igru prestola, ali ne radi gotovo ništa na promociji, turistička agencija iz Velike Britanije nudila je besplatne praznike u Hrvatskoj onome ko pogodi kako će se poslednja sezona završiti", piše TCN.

Hrvatska bi trebalo da se ugleda na Novi Zeland

A u koga bi se mogla ugledati kad je reč o promociji kroz Igru prestola? To je zasigurno Novi Zeland, koji je učinio sjajan posao promovišući se kroz Gospodara prstenova, koji je tamo sniman.

Kada se na službenim turističkim stranicama Novog Zelanda pretražuje pojam Gospodar prstenova, pronalaze se mnoge informacije – 92 preporuke za putovanja i 1.392 opcije različitih informacija o ovoj seriji. "Koliko teško to može biti?" pita se Bredberi i poziva strance da na njegovoj stranici dobiju sve informacije o Igri prestola u Hrvatskoj.

strana 1 od 17870 idi na stranu