Izvor: Tanjug

Neradne dane za uskršnje i prvomajske praznike jedan deo građana iskoristiće i za putovanja van zemlje.

Destinacije za koje su se naši građani najčešće opredeljivali bili su evropski gradovi poput Pariza, Istanbula, Berlina, Praga i Atine, dok su oni sa malo "dubljim" džepom odlučili da kupe kartu i do Tajlanda, Kube, Izraela...

Reč je o aranžmanima, u zavisnosti od destinacije i trajanja odmora, za koje treba izdvajali od 200 do 2.000 evra, kaže za Tanjug predstavnik turističke agencije "Kontiki" Andrej Todorović.

"Najveći broj naših putnika ove godine ide na 'siti brejk' (city break) destinacije. Kada je Evropa u pitanju najpopularniji gradovi su Pariz, Istanbul, Atina, Prag, Berlin i uglavnom se odlučuju na putovanje avionom", kaže Todorović.

Kada su daleka putovanja u pitanju, navodi on, deo srpskih putnika odlučio je da Uskrs provede u svetoj zemlji - Izraelu, a ima i onih koji su već krenuli ili bi trebalo za nekoliko dana da se upute u Kinu, Iran, Uzberkistan, Njujork, Egipat, na Tajland i Kubu.

"To su bile destinacije koje su se za ovaj Uskrs i Prvi maj najviše tražile", rekao je Todorović.

Uočljivo je, kaže, da postoji veći broj uplaćenih aranžmana nego prošle godine, a to, ističe Todorović, pokazuje i činjenica da nekoliko dana pred početak putovanja za ovaj period godine nemaju "last minute" ponude.

S druge strane, i Srbija za vreme praznika očekuje veliki broj domaćih i stranih turista, a prema rečima direktorke Turističke organizacije Srbije (TOS) Marije Labović, najatraktivnije destinacije u našoj zemlji j su Beograd, banje, planine i Dunavska tura.

Domaći turisti će, kaže ona, najviše posećivati planine i banje, ili otići na kraći izlet na jednu od mnogobrojnih manifestacija koje će biti organizovane povodom praznika u mestima koja su najbliža njihovom mestu boravka.

Kada su strani turisti u pitanju, navodi Labović, oni pre svega posećuju Beograd, jer je to uglavnom njihova "ulazna stanica", ali se sve češće, kaže, odlučuju da putuju i kroz čitavu Srbiju.

Koliko se zadržavaju u našoj zemlji, dodaje ona, zavisi odakle dolaze.

Tako, na primer, Kinezi obilaze više od jedne destinacije, te u Beogradu provedu jednu ili dve noći, a ukoliko idu put Crne Gore, još jednu noć borave na Zlatiboru, Tari ili Uvcu.

Turisti iz Bugarske i Rumunije više se ne zadržavaju samo u istočnoj Srbiji, već dolaze i u centralnu, a sve češće su posetioci Beograda, dok turisti iz skandinavskih zemalja i Zapadne Evrope traže aktivan odmor, tako da se odlučuju za odmor u prirodi.

S obzirom da je nedavno otvorena obnovljena Golubačka tvrđava, kaže Labović, očekuje se da će se ti turisti uputiti tamo, ali usput obići i Lepenski vir, Ramsku tvrđavu, Srebrno jezero.

U ovom periodu godine, navodi Labović, pored turista iz regiona, Srbiju obilaze i turisti iz Kine, Turske, Rusije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.