Izvor: B92

Danas je Dan nemačkog piva, u "pivskoj karti" nalazi se čak 5.000 različitih vrsta.

Ova zemlja ima čak 2.000 godina dugu tradiciju proizvodnje piva, a ovde se može isprobati čak 5.000 različitih vrsta, od "dimljenog", zaslađenog, sa voćnim ukusima, dok oni koji sebe smatraju pravim ljubiteljima i dobrim poznavaocima vole da kažu da nema ništa bez klasičnog, tradicionalnog ukusa

Nemačka je zemlja piva - to je činjenica. Koristeći samo četiri sastojka, nemački pivari uspeli su da stvore čak 5.500 brendova ovog pića, a taj broj nastavlja da raste na nedeljkom nivou. Takođe, Nemačka prednjači i u količini, jednako kao i u kvalitetu - nijedna druga evropska zemlja ne proizvodi više.

Kad je u pitanju konzumiranje alkohola, prenosi "Dojče vele", bilo na zabavama ili u pauzama za odmor, kao opuštanje, pivo se uvek smatra prikladnim izborom u Nemačkoj, pa i u vreme pauze na poslu ili između dva čina pozorišne predstave i redovno se pije na gotovo svim javnim mestima.

Kako Nemci tradicionalno slave i fudbal, umeju da kažu da uživanje u fudbalu ne ide bez piva, kao što, kako kažu, "kobasica ne ide bez senfa". U ovom napitku, navodno, navijači gubitničke ekipe nalaze utehu pri porazu.

Berlinski kafići-pabovi zapravo su hramovi piva! Oni su deo nemačke istorije piva - mešavina zagušljivog vazduha, brze hrane i gomile stalnih gostiju - "barskih mušica", ono je što daje šarm velikim nemačkim gradovima. Nakon posla, zna se gde se sedi - u obližnjem pabu, uz, naravno, pivo!

Birgardeni - vrtovi piva, takođe su nemački "brend". Potiču sa područja Bavarske, prvi su otvoreni početkom 19. veka, a danas se mogu naći na području čitave zemlje.

Pivopije iz celog sveta privlače i tradicionalni festivali, koji se organizuju širom zemlje, od kojih je možda najčuveniji Oktoberfest.

Foto: depositphotos/5PH

Bavarska - kolevka zakona o "čistoći" piva

U Bavarskoj je usvojen prvi nemački zakon o čistoći piva davne 1516. godine, jer je ovo piće tamo deo svakodnevice već stotinama godina. Danas samo Bavarska ima više od 600 pivara, više nego bilo koji drugi region Nemačke. U srednjem veku, pivare su se često nalazile u okviru manastira, što je i danas ponegde slučaj.

Tradicionalnim pivarama danas su priključeni "eksperimentalni proizvođači", od kojih pojedini proizvode napitke jakih aroma, spremljene samo od organskih sirovina. Ovakva piva su, naravno, nešto skuplja - inače, Hamburg i Berlin drže visoke cene piva u odnosu na druge nemačke gradove.

Kako se to radi - seminari piva


Zaljubljenici u ovaj napitak naći će više od 30 muzeja piva, organizovane ture šetnji uz pivo, kao i seminare piva u Nemačkoj. Ideja je da se kroz ova organizovana druženja učesnici upoznaju sa raznim varijantama piva, kao i sa nemačkom tradicijom proizvodnje i zakonom o čistoći piva.

Ove godine se obeležava i 503. godišna od prvog nemačkog zakona koji reguliše proces proizvodnje piva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.