Izvor: B92

Bilo da volite zelenilo u strogom centru, neposredno uz "Starbaksovu" kafeteriju na primer, ili oazu mimo najužeg gradskog jezgra, u ovih devet gradove se, preporučuje "Matador netvork", vredi zaputiti samo da biste doživeli ove scene.

Singapurska botanička bašta, u Singapuru

Ova bašta, pod zaštitom Uneska, prava je tropska oaza usred centra grada, ali ne samo to - ona predstavlja značajnu turističku atrakciju, od značaja je i botaničarima i stručnjacima iz oblasti hortikulture - služi kao obrazovni centar. Samo njena kolekcija orhideja ima 60.000 biljaka, pa je prava mirisna oaza. Za romantične parove idealna - ulaz je slobodan od ponoći do pet sati ujutro.

Foto: depositphotos/dv.sakharov

Nacionalna botanička bašta "Kirstenboš", u Kejptaunu, u Južnj Africi

Smeštena tik ispod moćnog planinskog lanca, sadrži čak 7.000 autohtonih biljnih vrsta. Prostrta je se na 528 hektara i poznata je po svom mostu kombinovanonm od drveta i čelika, kojim je praktično natkrivena, dugom 427 stopa. Sa njega je moguće sagledati sveukupnu kolekciju biljaka - iz ptičje perspektive.

Foto: depositphotos/xura

Botanička bašta Rio de Žaneira, u Brazilu

Prostire se na 345 hektara i dom je hiljada biljnih vrsta, među kojima i čak 600 vrsta retkih orhideja. Kako kažu vodiči, posetioci bi trebalo da pripaze na tukane, belovrate supove i druge vrste ptica koje se ovde osećaju kao na svom prirodnom staništu.

Foto: depositphotos/demerzel21

Bruklinška botanička bašta, u Njujorku

Otvorila je svoja vrata za javnost davne 1911. godine, danas je oaza usred gradske vreve. Smeštena je na 52 hektara i sačinjena od vrtova i konzervatorijuma. "Kolekcije" ljiljana, magnolija, ruže, orhideje i božura ovde su "stalna postavka". Ulaz košta 15 dolara za odrasle, 8 za studente i penzionere, a besplatan je za decu mlađu od 12 godina.

Foto: depositphotos/iggy74

Tropska bašta Nongnu, u Tajlandu

Na sat vožnje od letovališta Pataja, ovo "svetilište biljaka" rađeno je u evropskom stilu, a ukrašeno tajlandskim arhitektonskim elementima. Ovde se, takođe, može prošetati među "strašnim nemanima" poput T-reksa u prirodnoj veličini, triceratopsa, i drugih dinosaurusa - u vidu, naravno, žive ograde.
Ulaz za posetioce košta 15 dolara.

Foto: depositphotos/adwo@hotmail.com

Botanička bašta u Montrealu, u Kanadi

Ova bašta ima 22.000 biljnih vrsta, smeštenih u deset plastenika, 30 vrtova i 185 hektara otvorene površine. Otvorena je 1931. godine i danas se svrstava u objekte od nacionalnog i istorijskog značaja Kanade. Karta za odrasle posetioce košta 20,5 dolara.

Foto: depositphotos/seoleung

Kraljevska botanička bašta u Sidneju, u Australiji

Na 74 hektara ova bašta smešta hiljade biljnih vrsta, otvorena je 1816. godine i poznata je po tome što sadrži mešavinu vrsta sa domaćeg prostora, ali i druge biljne vrste. Središnji deo prožima masivna ovalna zidina obogaćena rasađenim cvećem i zelenim biljem, a u okviru vrta nalazi se i mali tržni centar, kao i nekoliko prehrambenih objekata, pa posetioci koji za obilazak odvoje veći deo dana imaju gde da predahnu. Takođe, postoje organizovane ture u kojima posetioci mogu naučiti o tradicionalnoj ishrani Aboridžina i o tome koje vrste biljaka su korišćene u njihovoj kuhinji.

Foto: depositphotos/Hackman

Botanička bašta Peradenja, Kendi, u Sri Lanki

Na 147 hektara, ovo je najveća botanička bašta Sri Lanke. Centralna tema su drvoredi enormno visokih bambusovih stabala koji fasciniraju veličinom, kao i masivna stabla smokve, sa granama koje se prepliću u krošnjama. Takođe, ova bašta je poznata po svojoj kolekciji orhideja, s preko 4.000 vrsta. Ulaz košta 9 dolara za odrasle, i 4 za mlađe od 12 godina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.