Butan / getty
Butan / getty

Zemlja koja je prvi put 2015. godine čula stranu muziku

Podeli

Butan - zemlja sreće, magije i mitova - tokom desetodnevnog festivala koji se odigrao 2015. prvi put u istoriji ugostila je strane di-džejeve, ulične umetnike, igrače i kreativne mislioce.

Središnji gradski trg u prestonici Timpu tog februara postao je mesto susreta potpunih suprotnosti - viševekovne tradicije i urbane kulture.

Butan / getty
Butan / getty

Godišnji međunarodni festival, desetodnevna manifestacija čiji program uključuje umetnost, muziku, film i gastronomske specijalitete prvi put je u “kraljevstvu Himalaja” ujedinio ljude različitih nacionalnosti.

Smešten između svojih velikih suseda Indije i Kine, Butan je jedna od najintrigantnijih zemalja na svetu. Zahvaljujući tome što je turizam sve do 1974. godine bio zabranjen, drevna kultura zemlje ostala je gotovo netaknuta.

Butan / getty
Butan / getty

S dolaskom interneta (televizija je dozvoljena tek 1999. godine) radoznala mlada populacija (60 odsto stanovništva čine osobe ispod 25 godina starosti) “kročila” je u spoljašnji svet.

“Butan se dugo nije otvarao ka svetu. Nastojali smo da zaštitimo svoju kulturu, ali promene su neizbežne. Uticaji su tu, sada je samo pitanje na koji način ćemo im pristupiti. Cilj ovog festivala je da omogući mladim generacijama da se izraze, razmenjuju ideje i uče od međunarodnih umetnika”, izjavio je Tinli Palden Dorđi, saosnivač festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18092 idi na stranu