Izvor: B92

U multimilijarderskoj industriji turizma alkohol i te kako igra značajnu ulogu. Problem nastaje kada se nalazite na Bliskom istoku i u delovima severne Afrike, u striktnim muslimanskim zemaljama u kojima vlada šerijatski zakon.

Obično su zajednička pravila za sve navedene zemlje sledeća.

  • Ispijanje alkoholnih pića nikada nije dozvoljeno u javnosti.
  • Ne smete se napiti osim kod svoje kuće.
  • Imajte poštovanja, nalazite se u zemlji u kojoj je konzumiranje alkohola greh.
  • Nemojte piti i voziti.

Katar

Doha / depositphotos.com

Od svih arapskih nacija Katar je u najvećoj dilemi s obzirom na to da će za tri godine biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. A znamo da navijači vole da piju. Zato je vlada najavila da će „opustiti“ neke zakone poput onog da samo nerezidenti Katara mogu da piju, ali u zatvorenim barovima hotela. Alkohol se nigde ne prodaje već samo u fri-šopu na granici.

Egipat

foto: depositphotos.com

Kao i mnoge druge „zapadnjačke“ arapske zemlje Egipat je znatno popustio u svojim antialkoholnim zakonima, pa možda nećete primetiti da je bilo šta zabranjeno. Iako alkohol može da se kupi gotovo svuda, zakonski je zabranjena njegova prodaja na javnim mestima.

Jordan

foto: depositphotos.com

I Jordan čini sve da privuče turiste, pa tako ako imate više od 18 godina i ne pokušavate da kupite alkohol tokom muslimanskog praznika, nećete imati problema sa zakonom jer je alkohol dozvoljen u prodaji.

Oman

Muskat / screenshot

Oman dozvoljava kupovinu alkohola samo onima koji nisu stalni rezidenti države. Posetiocima je dozvoljeno da kupuju pića u hotelima i restoranima u određenim satima tokom dana. Sve zavisi od licence kojom vlada kontroliše barove, pa što duže služe alkohol u toku dana to je licenca skuplja.

Liban

Bejrut / thinkstock

S obzirom na to da u Libanu živi preko 40 odsto hrišćana, govorimo o jednoj od najprogresivnijih muslimanskih zemalja. Bejrut ima najveću homoseksualnu populaciju na Bliskom istoku izvan Izraela, poznata je destinacija za noćni život, a što se alkohola tiče imaju veći izbor nego mi u Srbiji.

Maroko

Maroko / thinkstock

Ne može se reći da je u Maroku zabranjen alkohol, ali ga na toliko malo mesta možete naći da će vam se tako činiti. Ipak, kada su restorani i barovi u pitanju alkohol je dozvoljen da se služi starijima od 18 godina bez ikakvih problema.

UAE

Dubai / thinkstock

Kao SAD Bliskog istoka, gde se zakoni razlikuju od emirata do emirata. Dubai i Abu Dabi su visoko zavisni od turizma, pa nije teško doći do pića. U oba emirata, alkohol je dozvoljen u licenciranim hotelima i restoranima i barovima izvan hotela. Ipak, nemojte piti u javnosti jer je to ilegalno.

Turska

foto: thinkstock

Kao most između Evrope i Bliskog istoka u Turskoj se nećete susresti ni sa kakvim zabranama kada je alkohol u pitanju, pa ćete imati osećaj kao da se nalazite u bilo kojoj zapadnoj zemlji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.