Izvor: B92

Izgradnja Tadž Mahala trajala je 22 godine, a koštala je 32 miliona indijskih rupija. Ako prebacimo u dolare, iznos je navodno prešao vrtoglavih miijardu.

Ukupno je ugrađeno 28 vrsta različitog dragog i poludragog kamenja prilikom izgradnje. Neki dragulji dopremljeni su iz Kine, drugi iz Tibeta, a deo njih pokrali su britanski vojnici u sukobu 1857. godine.

Zanimljivo je da Tadž Mahalu mogu prići samo električni automobili i to sve da bi se sačuvala bela boja mermera. Takođe, nekoliko stotina kilometara u krugu građevine vodi se računa o okolini kako mu ni smog ne bi štetio. Što je vazduh zagađeniji to je mermer žući.

Legenda kaže da je Šah Džahan odmah prekoputa Tadž Mahala želeo da izgradi drugi, ali od crnog mermera, ali rat u koji je ušao sas sinovima omeo ga je u tim planovima.

foto: depositphotos.com

Šah je imao mnogo žena, što u to vreme nije bilo neuobičajeno, ali nikoga nije voleo kao svoju treću ženu Mumtaz Mahal koja je pre smrti rodila 13 dece. Pri rađanju 14. deteta umrla je od komplikacija, a Džahan je za ljubav svog života odlučio podići mauzolej koji je i danas jedan od simbola Indije.

Na izgradnji je radilo više od 20 hiljada ljudi iz cele Azije, a materijal je donosilo više od hiljadu slonova. Konačno, nakon dvadesetak godina Tadž Mahal je dovršen.

Građevina je potpuno simetrična, a njenu simetriju narušava jedino šahov grob. Njegova voljena supruga sahranjena je ravno u sredini, a od do nje – čime je narušio perfekciju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.