Izvor: B92

Vlasti Malezije su pokrenule istragu o vezi između dva dela aviona MH370 pronađena u vodama Madagaskara i ubistvom malezijskog diplomate osam dana posle toga.

Osmog marta se navršilo pet godina otkako se avion MH370 vodi kao nestao. U avgustu 2017. godine voda je izbacila na obalu nekoliko delova aviona za koji se pretpostavljalo da pripada MH370, a samo osam dana nakon toga ubijen je počasni konzul Malezije u Antananarivu.

Samo osam dana pre toga američki istraživač Blejn Gibson predao mu je delove aviona koji potom nikada nisu isporučeni Maleziji. Od tada je prošlo 18 meseci, a sporni delovi su i dalje na nepoznatoj lokaciji na Madagaskaru.

Podsetimo se svih mogućih teorija (zavere) o tome šta se dogodilo sa MH370:

Sajberotmica

U svojoj knjizi „Ispod drugog neba: Globalno putovanje kroz istoriju“, pisac i istoričar Norman Dejvis kaže da je tehnologija dizajnirana da spreči još jedan 9. septembar i terorističke napade tako što dozvoljava avionima da budu kontrolisani i od lica koja se ne nalaze u avionu, što se može zloupotrebiti. On sugeriše da je MH370, koji je bio na Boingovom autopilotu, hakovan, skrenut sa putanje i odvezen na tajnu lokaciju.

„Vrlo je moguće da su ga oteli Amerikanci i želeli da ga prizemlje na ostrvce Dijego Garsija, a da je onda neko i njih hakovao i sprečio avion da stigne do tamo“, rekao je i dodao da su hakeri mogli čak i preko mobilnog telefona da kontrolišu brzinu, visinu i pravac, kao i da je izveštaj o onome što se nalazilo u prtljažniku aviona bio veoma sumnjiv.

Putin zna

Andre Milajn, istraživač volonter, veruje da je Vladimir Putin čovek koji sve vreme zna gde se nalazi MH370. On smatra da je avion pao u Bengalski zaliv u Indijskom okeanu, na koji motre ruski sateliti. Putin je navodno morao da ćuti jer je za sudbinu aviona saznao preko špijunskog ruskog saletita.

„Ako prizna, priznaće i da špijunira“, kaže on.

Misteriozni putnik

Da li je zaista postojao jedan putnik više koji je preuzeo kontrolu nad boingom 777 i survao ga u more? To je teorija koja vlada od prvog dana nestanka aviona i koju zastupaju porodice nestalih u svojoj tužbi. U zvaničnom manifestu se 239 ljudi vodi kao nestalo. Milajn kaže da je zvanično bilo 226 putnika na letu (četvoro se nije ukrcalo) i još 12 članova posade. To bi značilo da je na letu postojala jedna osoba više.

Portparol istrage odavno je istakao da je sve u redu sa brojem putnika i da je tabela sa brojem od 226 putnika poslata dva sata pred let, ali da je zvaničan broj putnika bio 227.

Pilot je želeo da stvori najveću misteriju

Bivši australijski premijer Toni Abot tvrdi da veruje da je pilot namerno oborio MH370 želeći da kreira najveću misteriju na svetu.

“Najverovatniji scenario je da je pilot samoubica želeo da odveze avion maksimalno u suprotnu stranu, ka jugu i oborio avion kako niko ne bi mogao da ga nađe. Nažalost, nemamo dokaze za to“, rekao je tada.

Mali broj dokaza koji postoji najviše ukazuje na ovakav scenario i namere pilota da se avion izgubi. Kako kaže, delić krila pronađen na ostrvu Reunion, 3.000 milja od oblasti koja se pretražuje, ukazuje na izvanrednu poziciju koju bi samo pilot mogao da izabere za pad aviona i to u punoj brzini.

Severna Koreja je preuzela MH370

Javnosti nije trebalo dugo da u celu priču umeša i najzatvoreniju naciju na svetu Severnu Koreju. Tri dana pre nego što je avion nestao Severna Koreja umalo nije oborila kineski avion koji je prevozio 220 putika i prolazio kroz njen vazdušni prostor samo sedam minuta nakon što su ispalili raketu. Dok neki misle da je u toku testiranja Severna Koreja slučajno oborila avion, drugi pak, misle da ga je i otela jer je „nekome“ trebalo veliki, baš veliki avion.

Na Mesecu je

Tri nedelje nakon što je MH370 nestao, „Sandej sport“ je javio da je letelica pronađena – na Mesecu. Tvrdili su da je u pitanju svetska ekskluziva, a kao najvažniji dokaz naveli su neobjašnjivi prasak na radaru koji je viđen blizu boinga nekoliko minuta pre nego što će nestati.

“Najjednostavnije objašnjenje je da je to bila vanzemaljska letelica koja je progutala boing 777 i prevezla ga do Meseca“, napisali su.

404: Avion nije pronađen

Nedugo nakon što je avion nestao neko je primetio da je boing 777 404. po redu proizvodnje. Svi znamo šta 404 označava na internetu: grešku pri učitavanju stranice. Da li je to mogla biti skrivena poruka koja je krila sudbinu aviona?

Avion je oborila američka vojska

Bivši direktor Francuske avijacije Mark Dugan koji je istraživao nestanak aviona tvrdi da su ga oborili američki lovci misleći da je otet i da je krenuo da napadne američku vojnu bazu u Indijskom okeanu Dijego Garsija. Njega su britanske obaveštajne službe upozorile da se ne meša previše u slučaj MH370. Dugan je čak putovao na Maldive, gde je intervjuisao očevice, koji su mu navodno rekli da su videli „ogroman avion kako leti na veoma niskoj visini“ prema američkoj bazi.

Ostatak krila je lažnjak

Porodice i prijatelji putnika osudili su izjavu malezijskog premijera Nadžiba Razaka kada je objavio da pronađeni deo krila Malezijan erlajnsa na ostrvu Reunion pripada nestalom avionu.

“Ubiću ga! Laže! To je takva glupost“, rekla je šezdesetdvogodišnja Žang Miling, čija su ćerka i zet bili u nestalom avionu za malezijske medije, a sličan stav su delile i ostale porodice nakon njegovog obraćanja.

Slučaj ubijenog diplomate

Poslednja u nizu teorija tiče se ubijenog malezijskog diplomate koji je proveo godine istražujući gde je letelica. Zahid Raza je u septembru prošle godine ubijen u glavnom gradu Madagaskara. Američki istražitelj Blejn Gibson, koji je radio sa Razom na utvrđivanju lokacije nestalog aviona, rekao je da ga je neko targetovao i da je često primao pretnje smrću. Navodno, Razu je delilo samo nekoliko dana od izveštaja koji je trebalo da pošalje malezijskom Ministarstvu saobraćaja sa novim činjenicama o nestanku aviona.

Prevare sa životnim osiguranjima

U martu 2014. godine, malezijska policija je isključila mogućnost da je čitav incident imao veze sa životnim osiguranjem nekog od putnika.

MH370 i MH17 su isti avion

Jedna od teorija koja je bila popularna 2014. jeste i ona da su avion koji je oboren u Ukrajini i nestali avion, zapravo isti avion. Teorija kaže da je MH370 otet i da je uspešno sleteo na tajnu lokaciju, pa da je onda namerno iskorišćen i oboren u Donjecku kako bi se diskreditovala i optužila Rusija za obaranje.

Vanzemaljska otmica

Čak pet odsto Amerikanaca ispitanih u anketi veruje da su avion oteli vanzemaljci, a Aleksandra Brus sa televizije koja se bavi teorijama zavere postavila je na Jutjub „dokaz“ o prisustvu nečega što se može nazvati NLO-om na nebu iznad Malezije.

Izraelci su krivi

Nijedna teorija zavere nije kompletna bez Izraela u priči. Navodno, izraelski agenti planirali su da navedu avion na zgradu, kao u napadu na Kule bliznakinje, a onda da okrive Iran. Na letu MH370 navodno su se nalazila dva Iranca sa lažnim pasošima.

CIA je iza svega

Bivši premijer Malezije Mahathir Muhamed napisao je da veruje da CIA sigurno zna nešto o sudbini aviona. „Avion ne može tek tako da nestane. Posebno ne danas kada imamo jake komunikacijske sisteme, radio i satelite koji neprestano snimaju svaki pedalj zemlje. Iz nekog razloga mediji ne smeju da objave ništa što ima veze sa boingom i CIA.“

Kina i Edvard Snouden

U avionu se nalazilo 20 zaposlenih kompanije Freescale Semiconductor koja je radila sa NSA na razvoju tehnologije za nadzor, sudeći po dokumentima Edvarda Snoudena.

“Imamo direktora malezijskog IBM-a, čoveka koji radi za kompaniju koja se navodi u Snoudenovim papirima, tačnije koja će obezbediti usluge i pomoći Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji da nadgleda Kineze. A onda i gomilu Amerikanaca koji rade čipove za globalnog lidera i svi su zajedno u istom avonu, koji je nestao. Slučajnost?“, tvrdi jedan korisnik Redita. On dodaje da su Kinezi zapravo prizemljili avion kako bi uhvatili grupu koja je pomogla NSA da ih špijunira.

foto: getty

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.