Izvor: B92

Uznemireni putnici koji su rezervisali let na istom modelu aviona kakav je bio na letu etiopskog avio-prevoznika koji se srušio u nedelju nisu mogli da zamene karte za drugi model aviona.

Avio-kompanije Norvidžen (Norwegian) i TUI nisu dozvolile putnicima da zamene let i izbegnu letenje boingom 737 maks 8, a kako kažu, s istom praksom će nastaviti i u budućnosti, bez obzira na to da li se putnici plaše letenja ovim avionom.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa onim što rade druge zemlje, uključujući Kinu i Indoneziju, koje su suspendovale boing 737 maks 8.

Veliki broj putnika i u Velikoj Britaniji zabrinut je zbog letenja u ovom modelu, a avio-kompanije koje su nastavile da ih koriste smatraju da putnici nemaju razloga za brigu i da su u stalnom kontaktu sa ljudima iz Boinga. Takođe, nikada ne bi leteli da avioni nisu sigurni.

Avion 737 maks 8 je takođe isti tip aviona koji je prošlog oktobra u sličnim okolnostima pao u more na ostrvu Java, što je već izazvalo sumnje u relativno nov avion koji je u upotrebi od 2017. godine.

Inicijalni izveštaji snažno sugerišu da je poslednji incident povezan i s prošlogodišnjom tragedijom avio-kompanije Lajon er.

Lord Tuniklif, bivši pilot koji je upravljao sličnim modelima, poziva ministre u Vestminsteru da prizemlje ove avione dok se ne objasni uzrok nesreće u Etiopiji.

Drugi pad boinga 737 maks 8 oborio je akcije kompanije za 12 odsto, pa i vrednost kompanije za 28 milijardi dolara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.