Sankt Peterburg / depositphotos.com
Sankt Peterburg / depositphotos.com

Važna informacija za sve ljubitelje Rusije i ruske kulture

Podeli

Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji odvijaće se danas i sutra u Ruskom centru za nauku i kulturu i na Beogradskom sajmu u okviru Sajma turizma.

Tim povodom u Beogradu će boraviti poslanik Državne dume, prvi zamenik predsednika državnog Komiteta za kulturu, član Saveta za kulturu predsednika Rusije, predsednik Međunarodnog saveta muzeja Rusije, unuk slavnog pisca Mihaila Šolohova Aleksandar Šolohov, direktorka Državnog muzejskog kompleksa "Mihail Šolohov" Olga Anistratenko, ministri kulture i turizma ruskih regiona, predstavnici vodećih kulturnih ustanova, turističkih agencija i organizacija pokloničkog turizma.

Na štandu Rusije na Beogradskom međunarodnom sajmu turizma biće održan forum o razvoju pokloničkog turizma, koji će predstavi širokoj publici i stručnjacima kulturno-turističke destinacije regiona Rusije u cilju popularizacije spomenika ruskog duhovnog nasleđa, najavila je Ambasada Rusije.

U Ruskom domu biće izloženi predmeti hrišćanske pravoslavne umetnosti i predmeti najatraktivnijih zanata koji su deo kulturnog nasleđa Rusije, kao i izložba dečjeg crteža "Duša Rusije".

Talentovani učenici umetničkih škola iz 42 regiona Rusije predstaviće svoje radove na temu "Otadžbina", što će dati mogućnost posetiocima da vide Rusiju očima najmlađih.

Još jedna izložba, "Svet Šolohova: donski Kozaci", daće posetiocima priliku da se upoznaju sa životom i stvaralaštvom poznatog sovjetskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade Mihaila Šolohova, kao i da se upoznaju sa radom Državnog muzejskog kompleksa "Mihail Šolohov".

Za večeras je najavljen koncert klasične muzike u izvođenju najboljih učenika muzičkih škola u Rusiji, laureata sveruskih i međunarodnih takmičenja, a sutra će na Beogradskom sajmu biti otvoren Festival pravoslavne kuhinje, na kome će biti predstavljena tradicionalna jela ruskih manastira.

Manifestacija se završava konferencijom posvećenoj kulturno-istorijskim osnovama rusko-srpskih odnosa i diskusijom "Aktuelna pitanja razvoja kulturnog i duhovnog dijaloga Rusije i Srbije".

strana 1 od 1955 idi na stranu