Izvor: punkufer.hr

Tjanmen zovu planinskim putem koji vodi do raja.

Njegovo ime nije tako čudno, jer vodi do istoimene planine Tjanman Šan (Vrata raja) koja se izdiže na 1.519 metara visine u sklopu spektakularnog Nacionalnog parka u gradu Džangđiađe u severozapadnom delu Hunana u Kini.

Iako je put dugačak tek oko 11 kilometara, izgrađen je u izazovnom i neravnom području. Penje se na visinu od 1.100 metara i ima čak 99 zavoja. Ubraja se čak u jedan od najopasnijih na svetu.

foto: depositphotos.com

I kao da to nije dovoljno, Kinezi su morali da nadmaše sami sebe, pa su s bočne strane planine na visini od 1.430 metara izgradili prolaz po imenu Put sudbine (Walk of Faith). S obzirom da je prolaz u potpunosti napravljen od stakla i gleda u provaliju, definitivno se ne preporučuje ljudima koji pate od akrofobije.

Ako, pak, želite da uživate u veličanstvenom pogledu na planinu Tjanmen, do nje možete doći i mnogo sigurnijom žičarom izgrađenom 2005. godine za koju Kinezi tvrde da je najduža žičara na svetu koja je povezana s visokom planinom, jer je duga 7.455 metara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.