Izvor: B92

Jezero Karakul je centalnoazijska verzija Mrtvog mora i, verovali ili ne, njegov salinitet nije sprečio neke da pokušaju da plove njime.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 4,000 metara u Visokim Pamirima u Tadžikistanu. Dubina doseže i do 230 metara, a nastalo je padom meteora pre 25 miliona godina. Neobično lepo, jezero je okruženo snežnim planinama.

Prvo kršteno pod imenom Viktorija, ponovo se vratilo na internacionalne mape pod imenom „Kara Kul“ što znači Crno jezero, ono zapravo menja boje tokom dana od nekoliko nijansi tirkizne preko smaragdne sve do tamno plave. Obavezna je stanica za sve putnike koji putuju Centralnom Azijom, posebno ako odsedaju u gradovima Murgab u Tadžikistanu ili Oš u Kirgistanu.

Zbog velike količine soli jezero je potpuno nepokretno da je u njemu bilo kakva vrsta biljnog ili životinjskog sveta nemoguća. Ipak, zanimljiv je izazov za one koji bi da ga preplove, pa je tako u njihovu čast organizovana i godišnja regata „Krov sveta“ u kojoj učestvuju entuzijasti iz celog sveta.

Inače, oblast oko jezera je bio i zatvorski kampa za nemačke zatvorenike tokom Drugog svetskog rata, a kasnije i mesto stanovanja za Kirgistance koji su ovde dolazili sa svojom stokom tokom leta. Danas, jedini stanovnici su oni koji žive na najistočnijoj strani jezera u malom selu koje se takođe zove Karakul, tačnije nekolicina Kirgistanaca koji nude smeštaj avanturistima koji se usude da prođu autoputem Pamir.

Takođe je zanimljivo da se radi o jednom od najsuvljih mesta na planeti, jer zbog visokih planina koje sprečavaju vlažan vazduh on ni ne dopire do jezera. Upravo zbog loših uslova života ovde nema previše stanovnika, a ono što je sigurno jeste da ima sve više turista i tek će ih biti u godinama koje dolaze.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.