Izvor: B92

„Neko u Bristolu je počeo da pravi votku zvanu novičok“, rekla je za BBC Nataša Vard, polu-Ruskinja, polu-Britanka. – “Odmah su nam rekli da se zaustavimo na jednoj čašici.“

Iako su odnosi između Rusije i Zapada ponovo zahladneli, čini se da je votka nešto što će ih večno spajati.

Rusija je pak, rodno mesto Dmitrija Mendeljeva, koji je stvorio periodni sistem elemenata, a takođe postoji popularni mit da je usavršio i recept za votku sa 40 odsto alkohola.

Votka bi trebalo da bude hladna, staklo tanko, a obavezno je mora ispratiti nešto slano, poput ražanog hleba.

“To nije nešto što pijete i ne uživate“, rekla je i dodala da je najlepše ono što kasnije sledi – ritual mirisanja hleba.

Svako ko je sedeo sa Rusima dok piju votku uvek je začuđeno posmatrao njihov ritual ispijanja votke i mirisanja hleba.

Navodno hleb njuše kako bi upio alkohol i nadoknadio ukus votke, a so i kiseli krastavčići se jedu kako bi neutralisali alkohol.

Prema Vardovoj, ritual nema samo medicinsku namenu, već ima i određenu društvenu funkciju. Naime, na taj način pokazujete da ne pijete votku samo da biste se napili.

fixzh / depositphotos.com

Podjednako je važno i zašto se pije votka. U Rusiji je to društvena aktivnost, ne toliko ni privatno zadovoljstvo. Grickalice su tu da bi se delile, a obavezna je i zdravica.

U Gruziji je zdravica toliko razrađena stvar da su oni koji su bili najbolji u tome čak profesionalno vodili zdravice i zarađivali od toga.

Jasno je da Rusi gaje duboku ljubav prema votki – ime votka potiče od ruske reči „voda“, a votka (deminutiv) znači „malo vode“.

Međutim, postoji i mračna strana konzumiranja votke u Rusiji. Istorijski gledano alkoholizam je i te kako rasprostranjen u Rusiji jer je votka često znala da pruži beg od teškog života.

“Votka je u SSSR-u bila užasan problem“, rekla je i dodala da su svi bili naviknuti na takav način života koji nije bio normalan.

Međutim, stava je i da nije do votke nego do vas.

„Votka je kao nož. Nije ni dobra, nije ni loša. A nožem možeš sve da uradiš – da sečeš meso, hleb, operišeš, ali i ubiješ. Nož ne treba okriviti. Isto važi i za votku. Ako znate kako da je pijete, onda znate i sve je u redu“, zaključila je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.