Izvor: B92

Nevaljala maskota vidre u japanskom gradu izazvala je kontroverze zbog svog arhaičnog ponašanja i opasnih akrobacija.

Susaki, grad u južnom Japanu sa 22.000 stanovnika, dodelio je ulogu počasnog turističkog ambasadora maskoti vidre koja ih je proslavila u svetu.

Sve je bilo u najboljem redu dok maskota nije počela bezobrazno da se ponaša.

Poznata kao Čiitan, maskota je snimljena kako izvodi neke neprikladne aktivnosti. Na snimcima se vidi kako pleše kao striptizeta, izvrće automobile i vandalizuje grad. U najlošijem primeru svog ponašanja, maskota krade bejzbol palicu.

Što je najzanimljivije, grad već ima maskotu po imenu Šinjokun, zasnovanu na izumrloj vrsti rečne vidre koja nosi činiju rezanaca umesto šešira.

Tako sada postoje tri odvojene maskote vidre koje predstavljaju grad Susaki, što je izazvalo konfuziju među stanovnicima.

Iako su ove maskote donele svetsku slavu japanskom gradu, izazvale su žestoke kritike na društvenim mrežama.

“Nismo najsrećniji zbog ponašanja maskota“, rekao je portparol grada Takaši Moritoki. – “Dobili smo više od 100 žalbi u kojima se navodi da maskota ne radi ništa da promoviše grad, zbog čega ne bi ni trebalo da bude turistički ambasador. I neke od stvari koje radi u klipovima su jako opasne.“

Grad je tako već odlučio da „otpusti“ jednu od tri maskote, a šta će biti sa preostale dve ostaje da vidimo...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.