Izvor: B92

Ljuta papričica je namirnica koja je podelila svet – ili je obožavaju ili je se klone k’o đavo od krsta. Međutim, kada putujete u zemlju koja voli ljute papričice, sve i da ste njihov ljubitelj možete pomalo ostati u šoku, da ne kažemo s opekotinama.

Svaka ljuta papričica od Kine preko Etiopije do Perua i nazad potiče iz Centralne i Južne Amerike. Biljka se rasprostranjivala širom sveta tokom istraživačkog doba i ukorenila u raznim regionima, a negde je postala i osnovna namirnica u kuhinji. Za samo 500 godina, papričica je postala domaća i to jako daleko od svog doma.

Nivo začinenjosti se meri jedinicom Skovil (SHU) koja opisuje ljutinu paprike, a koja zavisi od količine kapsacina u kori paprike. Poređenja radi, obična paprika je od 0 do 10 Skovila, a meksički halapenjos ima od 2,500, pa naviše SHU. Takođe, nivo ljutine razlikuje se od sorte do sorte i od papra i bibera zbog čega se na skali pokazuje raspon, a ne tačan broj Skovila. Pogledajte gde ćete naći najljuće papričice.

Halapenjo / thinkstock

Peru: Ahi amarilo 30,000-50,000 SHU

Peruanci vole da kažu da je ova paprika DNK njihove kuhinje. Jako narandžasta i ljuta, sa dodirom slatkoće. Domaće kulture su koristile paprike stotinama godina zbog čega je Peru jedan od najvećih proizvođača, ali i poznavalaca paprika na svetu.

Etiopija: Smeđi čili 30,000-50,000 SHU

Smeđi čili je sastavni deo mnogih mešavina etiopskih začina. Niži nivo začinjenosti u odnosu na ostale papričice omogućava da se osušeni pokaže u sušenom berberu.

Kina: tien tsin (kineska crvena paprika) 50,000-70,000 SHU

Najviše je zastupljena u kuhinjama Hunana i Sečuana, a dugačke su tek 5cm i svetlo su crvene boje. Suše se nakon čega se vadi njihovo seme (a seme je mesto sa najviše kapsaicina) u jelo. Naročito snažna paprika kada se uparuje sa sečuanskim paprom, kada prave jedinjenje koje će vam zapaliti usta.

Tajland: tajlandski čili 50,000-100,000 SHU

Postoje mnoge vrste tajlandskih čili papričica, ali najčešći je frik ki nu, odnosno tajlandski čili. rastu širom zemlje i koriste u širokom spektru jela. Ako ste ikada jeli autentičnu tajlandsku hranu ili posetili Tajland postoji velika šansa da je to bila neka od najzačinjenijih namirnica koju ste ikada jeli. Izgleda kao kineski tien tsin po veličini i boji. Glavna razlika u izgledu je mala krivina na tajlandskoj ljutoj papričici. Razlike ima i u ukusu jer je ova ljuća.

Indija, Byadgi čile 50,000-100,000 SHU

Osim što je ogromna, indijska kuhinja je i raznovrsna. Hrana koju zapad smatra indijskom daleko je od autentične. Pomenuta papričica potiče iz regiona Kanataka i jedna je od najpopularnijih u zemlji. Jarko je crvene boje i često se suši pre konzumacije.

Mozambik: piri piri (afrički ptičji biber) 50,000-170,000 SHU

Ako u Mozambiku kažete da ne volite ljuto, onda ćete ostati gladni. Ova vrsta paprike popularna je u Keniji, kao i Južnoj Africi, a duga je oko 2,5cm i suši se pre nego što se dodaje kao začin u neograničenom borju jela. Može se naći i u mnogim portugalskim jelima zato što su portugalski kolonizatori doveli ovu papriku na istočnu obalu Afrike.

Jamajka: Bahama mama 100,000-350,000 SHU

Paprika se jede u Karibima, ali se uzgaja na Jamajci. Variraju u boji od žute do crvene kada su zrele i važan su deo jamajčanske kulture. Uglavnom se stavlja kao začin uz piletinu.

Meksiko: habanero 100,000-350,000 SHU

Najljuće papričice na svetu ne može definisati samo jedan predstavnik. Tu je halapenjo, voljen širom sveta, onda pekuin, malo toplijeg ukusa, ali malo njih će vas „opeći“ i oduševiti kao habanero. Poreklom iz današnjeg perua, danas se većina proizvodnje ovih paprika u svetu bazira oko Jukatana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.