Izvor: B92

Izgledaju kao plišani medvedići, a upravo je njihov preslatki izgled doveo do toga da vombati postanu selfi aksesoar za turiste koji posećuju udaljeno tasmanijsko ostrvo.

Haštag #wombatselfie je postao neverovatno popularan, a ostrvo Marija koje se nalazi na istočnoj obali Tasmanije, neverovatno turistički zastupljeno. Pogađate, svi dolaze da se slikaju sa vombatima.

Na ostrvu nema stanovnika, a od posetilaca se traži da potpišu zakletvu da će poštovati prirodu i njena pravila što znači nema više selfija sa vombatima.

“Obećavam da ću poštovati resurse vašeg prelepog ostrva, od luke do Painted Cliffs (litica), do Rocky bluff-a i misterije Marijinih ruševina. Vombati, kada prođete pored mene obećavam da vas neću loviti svojim štapom za slikanje selfija, niti se previše približavati vašim bebama. Pobrinuću se da ne ostavljam đubre ili hranu. S osećajem odgovornosti ću istražiti vaše ostrvo, koje ću ostaviti divljim kako sam ga našao/la. Poneću sećanja koja će mi dušu ispuniti lepotom“, navodi se u zakletvi.

Džon Ficdžerald, direktor Turističke organizacije Tasmanije izjavio je da posetioci moraju da shvate da životinje u nekim delovima nisu tako pristupačne zbog čega traži od turista da to i poštuju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.