Velika plava rupa / thinkstock
Velika plava rupa / thinkstock

Konačno znamo šta se nalazi na dnu misteriozne rupe usred okeana

Podeli

Čuvena Plava rupa u Belizeu je konačno istražena i sada znamo šta se krije na njenom dnu.

Prošlog meseca naučna ekspedicija uputila se na dno Velike plave rupe u Belizeu, a jedan od istraživača bio je milijarder Ričard Branson, vlasnik Virdžina.

Bilo je to prvo ronjenje na dno rupe, koae se nalazi duž Mesoameričkog grebena, druge najveće mreže barijernih grebena na svetu.

Grupa je otputovala na dno u podmornici Akvatika, gde su naišli na zid od stalaktita, za koji Branson kaže da pokazuje da je rupa sačinjena od pećina koje su originalno formirane na suvom tlu.

“Ova rupa je dokaz kako nivo okeana drastično može porasti, ali i katastrofalno. Nivoi mora su bili nekoliko stotina metara niži. Pre 10 hiljada godina nivo mora je porastao za 91 metar kada se mnogo leda istopilo. To je bio jedan od najstrašnijih podsetnika na opasnost od klimatskih promena koje sam ikada video“, rekao je Branson.

Zbog velike dubine rupe i nedostatka kiseonika na dnu nema života. Branson, pak, ističe da je video plastične flaše na dnu, koje su glavni razlog zagađenja mora.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Šta nikako ne treba da radite u Turskoj?

Turska je poslednjih godina jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u svetu. Bogata istorija i kultura, brojne znamenitosti, prirodne lepote, dobra hrana...samo su neki od razloga zašto turisti žele da posete ovu zemlju.

strana 1 od 1901 idi na stranu