Izvor: B92

Avio-kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Bahreina uskoro će ponovo uvesti direktne letove do Damaska.

Sirija je bila omiljena destinacija svih onih koji su putovali na Bliski istok, a avio-kompanije Oman er, Golf er i Etihad ervejz obustavile su svoje letove ka Damasku 2012. godine zbog građanskog rata koji je počeo u zemlji.

U poslednjih nekoliko meseci sirijska vlada optimistično najavljuje oporavak Damaska, ponovno otvaranje Nacionalnog muzeja, ali i otvaranje stranih konzulata koji su bili zatvoreni šest godina.

Nacionalni muzej je bio zatvoren 2012. godine kada je rat eskalirao, a 300.000 predmeta je sigurno evakuisano i čuvano na tajnim lokacijama.

Antički grad Palmira, nekada najvažniji kulturni centar drevnog sveta, možda će se ponovo otvoriti za turiste ove godine nakon duge rekonstrukcije.

I državne posete su ponovo počele, pa je tako u decembru 2018. godine sudanski predsednik Omar al Bašir postao prvi arapski lider koji je posetio Damask od početka rata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.