Peciva svih vrsta / thinkstock
Peciva svih vrsta / thinkstock

Sedam zemalja koje imaju najbolji slatki doručak na svetu

Podeli

Kada je doručak u pitanju, postavlja se važno pitanje – slatko ili slano? Postoji mnogo zemalja koje za doručak obožavaju slatko, a ako ste i vi od tih ljudi, pogledajte koje su to zemlje.

1. Austrija: kaiserschmarrn

Kajzeršman / thinkstock
Kajzeršman / thinkstock

Kajzeršman se prevodi kao „carski nered“ i predstavlja najslađi haos koji ste ikada jeli. U suštini u pitanju je punjena palačinka iseckana na manje delove. Uobičajen je preliv od oraha, grožđica, jabuka i šećera u prahu sa slatkim džemom ili nekim umakom sa strane. Varijacije možete naći u Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

2. Francuska: bostock

Bostok / thinkstock
Bostok / thinkstock

Francuski tost je odličan, ali imaju Francuzi daleko superiorniji doručak. Veruje se da bostok potiče sa severa Francuske i da se pravi od hleba koji je zaslađen sirupom i preliven slatkom pavlakom na bazi badema i slojem narezanih badema.

3. Holandija: hagelslag

Hagelslag / thinkstock
Hagelslag / thinkstock

Tost može biti i sladak ako ga pravite na holandski način. Hagelslag znači „oluja sa gradom“ što i jeste ako uzmete u obzir da se gore nalaze mrvice čokolade, maslaca anis i još mnogo toga slatkog.

4. Poljska: pączki

pączki / thinkstock
pączki / thinkstock

Pączki su punjene krofne koje su spljoštene. Ipak, one i pored toga zadržavaju penušavost, zahvaljujući tome što se obično prave sa likerom kako se ne bi natopile uljem u kojem se prže. Posipaju se šećerom ili glazurom, a unutra su punjene voćnim džemom, kremom ili nekim sezonskim voćem.

5. Kenija: mandazi

Mandazi / thinkstock
Mandazi / thinkstock

Mandazi (ili mahamri kada se doda kokos) je uobičajeni doručak ili užina u Keniji i drugim delovima obale Tanzanije. Slično je krofnama, ali nedostaje glazura i manje je slatko. Mandazi se pravi od kvašenog testa koje je kružnog ili trouglastog oblika, koje se potom gnječi u kokosu i šećeru.

6. Italija: cornetto

Kućni korneti / thinsktock
Kućni korneti / thinsktock

Doručak u Italiji je uglavnom lagan. Uobičajeni jutarnji obrok koji ćete videti je korneto, koji je sličan kroasanu, ali je pun zaslađenog voćnog džema ili čokolade. Uvek ide uz kafu.

7. Danska: wienerbrod

Wienerbrod / thinkstock
Wienerbrod / thinkstock

Originalno iz Beča i znači „bečki hleb“, ali uklopljen u dansko društvo. Pravi se od kvašenog testa, šećera, jaja i mnogo maslaca u tankim slojevima. Neobičnog oblika obično je punjeno slatkim kremom.

strana 1 od 1955 idi na stranu