Kontrola leta / thinkstock
Kontrola leta / thinkstock

Šta je najveći izazov za kontrolore leta?

Podeli

Nedostatak objašnjenja zašto let kasni je nekada mnogo stresniji nego samo kašenjenje leta.

Postoji jedan sajt čija popularnost neviđeno raste jer dozvoljava putnicima da slušaju razgovore između kontrolora leta i pilota, pa tako dobiju uvid u to šta se dešava. Iako je sajt LiveATC ilegalan na njemu možete čuti razgovore u hiljade kontrolnih tornjeva širom sveta, uključujući SAD, Japan i većinu Evrope.

Ipak, to je namenjeno samo onima iz struke koji već poznaju šifre i terminologiju kontrole leta. Međutim, postoji nekoliko zanimljivih činjenica o kontroli leta koje sigurno niste znali.

Francuska je jedina zemlja koja ne koristi engleski u komunikaciji

Dobre vesti za Britance su da se engleski koristi u svim zemljama sveta, osim u Francuskoj.

Dronovi će biti programirani da „beže“ od aerodroma

Dronovi trentuno predstavjaju najveći izazov kontroli leta. Nekoliko puta je došlo do bliskog susreta drona i letelice i to je moglo tragično da se završi po putnike u njoj. Trenutno stručnjaci pregovaraju sa proizvođačima da se dronovi odmah programiraju da ne lete ni blizu aerodroma.

Leto je gore nego zima

Klima je sastavni deo posla svakog ko radi u kontroli leta, a upravo je leto period kada su oluje najgore. Većina pilota neće da leti kroz oluju, a osim što tako nešto uznemirava putnike može biti i opasno po život. Grmljavina nije toliki problem, više turbulencije i naglo gubljenje visine.

Male letelice često zalutaju

Kontrola leta prati i ovakve letelice i mora da se javi preko radio signala kako bi upozorila određenu letelicu da se skloni za puta većoj letelici. Nekada se izgube sa radara i jednostavno ne javljaju, pa kontrola leta za svaki slučaj mora da preusmeri avion.

strana 1 od 17975 idi na stranu