Izvor: B92

Nedostatak objašnjenja zašto let kasni je nekada mnogo stresniji nego samo kašenjenje leta.

Postoji jedan sajt čija popularnost neviđeno raste jer dozvoljava putnicima da slušaju razgovore između kontrolora leta i pilota, pa tako dobiju uvid u to šta se dešava. Iako je sajt LiveATC ilegalan na njemu možete čuti razgovore u hiljade kontrolnih tornjeva širom sveta, uključujući SAD, Japan i većinu Evrope.

Ipak, to je namenjeno samo onima iz struke koji već poznaju šifre i terminologiju kontrole leta. Međutim, postoji nekoliko zanimljivih činjenica o kontroli leta koje sigurno niste znali.

Francuska je jedina zemlja koja ne koristi engleski u komunikaciji

Dobre vesti za Britance su da se engleski koristi u svim zemljama sveta, osim u Francuskoj.

Dronovi će biti programirani da „beže“ od aerodroma

Dronovi trentuno predstavjaju najveći izazov kontroli leta. Nekoliko puta je došlo do bliskog susreta drona i letelice i to je moglo tragično da se završi po putnike u njoj. Trenutno stručnjaci pregovaraju sa proizvođačima da se dronovi odmah programiraju da ne lete ni blizu aerodroma.

Leto je gore nego zima

Klima je sastavni deo posla svakog ko radi u kontroli leta, a upravo je leto period kada su oluje najgore. Većina pilota neće da leti kroz oluju, a osim što tako nešto uznemirava putnike može biti i opasno po život. Grmljavina nije toliki problem, više turbulencije i naglo gubljenje visine.

Male letelice često zalutaju

Kontrola leta prati i ovakve letelice i mora da se javi preko radio signala kako bi upozorila određenu letelicu da se skloni za puta većoj letelici. Nekada se izgube sa radara i jednostavno ne javljaju, pa kontrola leta za svaki slučaj mora da preusmeri avion.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.