Izvor: B92

Most koji povezuje Švedsku i Dansku jedan je od najpoznatijih na svetu ponajviše zahvaljujući televizijskoj hit drami "The Bridge“. Za mnoge ovaj most je bio rešenje višedecenijskog problema putovanja između dve zemlje.

U seriji most Oresund je prikazan na mračan način kada je na njemu pronađeno mrtvo telo tačno tamo gde se Švedska i Danska sreću. Tada ovaj most postaje mesto zločina na kojem policija sa obe strane shvata da mora da sarađuje ne bi li uhvatili ubicu. Drama je prikazana 2011. godine, a od tada se emitovala u preko 100 zemalja širom sveta.

U stvarnosti pričamo o neverovatnom inženjerskom poduhvatu dugom 16 kilometara koji povezuje Malme u Švedskoj i Kopenhagen u Danskoj mostom, a zatim i tunelom ispod mora.

Pogled sa mosta / foto: B92

Sam most je dugačak osam kilometara, a pored motornih vozila, saobraćaju i vozovi. Pretpostavlja se da most dnevno pređe 20.000 vozila.

“Pogled sa mosta je impresivan“, kaže Spiros Sofos, predavač na švedskom Univerzitetu Lund,koji nekoliko puta nedeljno prelazi u Dansku, gde odlazi u kupovinu. – “Sve vreme gledate vetrenjače. A noću se vide svetla grada. Most se vidi sa plaže u Malmeu. Morate se diviti onome ko ga je napravio zbog njegove veličine i dizajna koji ne možete ignorisati.“

foto: screenshot/youtube

Danska i švedska vlada potpisale su sporazum 1991. godine da izgrade vezu preko Oresunda, višedecenijski problem koji prati stanovnike oba grada. Na početku mosta s danske strane planirano je da bude dovoljno visok da mogu proći i teretni brodovi iako je postojala bojazan da će predstavljati pretnju avionima koji sleću na obližnji aerodrom Kastrup. Ipak, ako ga previše spuste, zaustaviće jednu od najprometnijih nautičkih ruta. Stoga je odlučeno da će s ove strane umesto mosta izgraditi ostrvo sa kojeg će se ulaziti u tunel i tako dobiti i jare, i pare – brodovi će moći normalno da saobraćaju, avioni normalno da sleću i uzleću. Tunel je dugačak oko četiri kilometra.

Ostrvo Peberholm je izgrađeno od materijala iskopanog sa morskog dna kako bi se na njemu smestio most, oivičen stenama koje su iskopane u Švedskoj. Sada je to nenaseljen prirodni rezervat, popularan po zelenim žabama, a njegova izgradnja povećala je kopnenu masu Danske na 1,3 miliona kvadratnih metara.

foto: screenshot/youtube

Most i tunel povezuju većinu naselja u Kopenhagenu i Malmeu, tačnije 3,5 miliona ljudi. Za vozače motornih vozila prelaz košta od 15 evra, za one koji često prelaze do 52 evra.

Međutim, brz prelazak mosta nedavno je otežala nova procedura koju je uvela švedska vlada kako bi sprečila priliv migranata, tačnije granicu i proveru dokumenata, pa se tako put od pola sata vozom produžio za još 30 minuta. Na to je reagovao i danski premijer Lars Loeke Rasmusen, koji je predvideo da će ovako nešto i te kako smanjiti priliv danskih građana u Švedsku.

Stvaranje veze između Švedske i Danske bio je san mnogih, pa čak postoje podaci da je 1888. godine postojao predlog da se izgradi železnički tunel između Elsinora u Danskoj i Helsingborga u Švedskoj, ali do toga nikada nije došlo. Štaviše, planovi o izgradnji mosta počeli su već posle Drugog svetskog rata.

Čak je kada je počela izgradnja tunela 1995. godine, pronađeno nekoliko britanskih bombi iz Drugog svetskog rata koje su morale biti uklonjene.

Most je zvanično otvoren 2000. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.