Izvor: B92

Katar planira da organizuje novi kruzer koji će povezivati Dohu sa susednim zemljama Omanom i Kuvajtom, a prva plovidba očekuje se krajem januara.

Skoro 145 metara dug brod po imenu Grand Ferry prevoziće skoro 900 putnika i 670 automobila zalivom, a prvi je ovakve vrste na Istoku.

Poluostrvo Katar ima samo jednu kopnenu granicu, ali ju je 2017. godine Saudijska Arabija zatvorila i okončala političke veze sa Katarom, proteravši svoje diplomate i građane. Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su ih sledili, zahtevajući od stanovnika i putnika da nađu nove načine da ulaze u zemlju i izlaze iz zemlje.

“Pružamo ljudima fleksibilnost da idu svojim automobilom gde god požele“, rekao je medijima Faisal al-Sulaiti, vlasnik broda. – “Mogu se iskrcati u Omanu ili Kuvajtu i mogu se voziti okolo. Putnički brod ima deset paluba i više od 270 kabina, a na brodu se nalaze kafići i helidrom. Dalja veza sa Iranom bi mogla biti dodata u raspored u skorijoj budućnosti.“

Plovidba će trajati 25 sati, a cena karte još nije objavljena.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.