Izvor: B92

Možete doručkovati u svakoj zemlji, ali i dalje nećete naći ništa slično kao što je turski kahvalti, u prevodu, „pre kafe“. Poenta kahvaltija je u deljenju i povezivanju. Dok ostatak sveta na doručak gleda kao na rutinu i nešto što je obavezno, kahvalti je okupljanje koje zbližava prijatelje i porodicu.

U Turskoj tradicija uživanja u dugim obrocima koji su svojevrsni društveni događaj datira još od Otomanskog carstva koje je trajalo preko 600 godina. Kako se carstvo širilo, tako su se širile i tradicije i gastronomija koja je primala uticaje Bliskog istoka, centralne Azije i istočne Evrope.

Turska hrana nije toliko prisutna u svetu, kao hrana iz Francuske, Kine ili Italije, a smatra se jednom od najboljih na svetu. Kada je Entoni Borden posetio Istanbul 2015. godine, hrana i piće bili su sasvim dovoljni da odvuku njegovu pažnju sa političke situacije u zemlji te godine.

Šta je kahvalti?

Kahvalti / thinkstock

Turski doručak nije samo jedno jelo već nekoliko tanjira koje mi tradicionalno nazivamo meze. Klasičan kahvalti varira od regije do regije, ali njegove osnove su sir, pecivo, umaci i sosevi, masline, jaja, sveži krompir, krastavac, hleb, suhomesnati proizvodi i nekoliko vrsti džema. Ipak, nijedan kahvalti nije kompletan bez šolje čaja.

Pri služenju kahvaltija postoji jedan šablon – prvo se služi sveži crni čaj, a onda dobijate tanjir kako biste se pripremili za sve što će doći. Stižu pržena jaja koje prati činija sa paradajzom i krastavcima, zatim tanjir sa 10 vrsta sira, činija sa nekoliko vrsta maslina, korpa sa hlebom i korpa sa pecivom. Konačno, činija sa svežim voćem i sok od ceđene pomorandže za desert.

Prvo pitanje koje ćete sebi postaviti jeste - odakle uopšte početi? Počnite od yufke, beskvasnog turskog hleba. Posle jednog zalogaja pitaćete se kako ste uopšte živeli bez njega, a onda krenite od svega pomalo.

Gde ćete naći najbolji kahvalti u Istanbulu?

Istanbul / thinsktock

Restoran Cesme Bazlama: mali porodični restoran sa velikom reputacijom postaće jedno od vaših omiljenih mesta u Istanbulu. Vrele jufke i hleb koji se pravi ispred vas oduševiće vaše nepce! Dođite pre 10 ujutru kako biste izbegli gužvu.

Aranda kafe: Manje poznati restoran koji se nalazi u jednoj mirnoj ulici pored kule Galata. Neverovatna hrana!

Zoo Cafe Kadikoy: Nalazi se na azijskoj strani Istanbula, a njegov enterijer je inspirisan životinjama, kao što nalaže ime. Ovde možete probati malo lakšu i zdraviju verziju tradicionalnog turskog doručka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.