Obala Čilea / thinkstock
Obala Čilea / thinkstock

Neotkrivene destinacije koje ćemo želeti da posetimo u 2019. godini

Podeli

Uzimajući u obzir podatak da mnogi turisti žele da promene svoje planove putovanja u 2019. i pronađu destinacije koje nude nešto malo drugačije od tradicionalnih opcija, sada su u ponudi luksuzni pustinjski safariji u Omanu, porodične kolibe na Aljasci ili prelepe plaže na Filipinima, piše "LuxLife".

Trendovi se i kada su putovanja u pitanju, menjaju. Današnji putnici izbegavaju glavne, poznate praznične lokacije i umesto toga, biraju mesta koja su manja, bez gužvi i buke. Tako danas imamo slučaj da se turisti umesto u svetski poznatu Barselonu, opredeljuju za druge španske gradove poput Sevilje i Valensije, na primer.

Bordo, glavna vinska regija Francuske, postaje zanimljiviji od romantičnog, ali prezauzetog Pariza, a u Japanu spiritualisti sada posećuju Niku pre nego Kjoto. Na filipinskom ostrvu Borakaj postoje zapanjujuća ostrvska odmarališta poput recimo El Nido, koji je tropski raj.

Iako pravi avanturisti pre biraju antarktičke ekspedicije, odlazak u pustinju i krstarenje peščanim prostorima kroz ekstremne pejzaže i mistična uzbuđenja, postaje sve popularnije. Spuštanje niz peščane dine, vožnja terenskim vozilima i jahanje kamila u pustinjama u Omanu i Maroku su odličan izbor za turiste koji žele nešto drugačije - zadivljujuću tišinu i luksuzne pustinjske kampove.

Čile je takođe poslednjih godina veoma popularan s pustinjom Atakama, slanim stanicama, lagunama i autohtonim selima. Alternativno, putnici mogu da kombinuju bording niz peščane dine sa posmatranjem divljih životinja, naročito retkih crnih nosoroga i geparda u namibijskoj pustinji. Uzbekistan nudi netaknute čari uključujući i zapanjujuću arhitekturu, kao što su mauzoleji iz 14. veka i džamije. Uzbekistan je nekada bio nezgodna destinacija za posetu zbog stresnog viznog režima koji je uključivao pozivna pisma, intervjue i prekomerne troškove. Danas nove reforme olakšavaju putovanja u zemlju, tako da sada možete započeti pakovanje.

Postoji rastuća želja među putnicima da osete izvesnu povezanost s destinacijama i prirodom, pa stoga mnogi biraju da odsednu u smeštajima koji su u porodičnom vlasništvu. U Sabi Sands Game Reserve u Južnoj Africi, četvrta generacija porodice Varti pozdravlja goste u kampu Londolizi Tree, koji je u njihovom vlasništvu od 1926. godine. Ovo mesto je takođe rezervat neverovatnih divljih životinja, a uz ukusne lokalne specijalitete koje vam pripremaju domaćini, lako ćete se uklopiti u lokalni život.

Na Aljasci se možete se pridružiti kuvarici Kirsten Dikon, njenom suprugu Karlu i njihovoj deci u Winterlake i Tutka Bay kolibama koje se nalaze na ulazu u izuzetno čudesan fjord na južnom kraju zaliva Kachemak. Oblast Tutka Bay nudi robusne obale, duboke fjordove, dramatične planine, mirne plaže, planinarenje i ribolov.

Sossusvlei / thinkstock
Sossusvlei / thinkstock

Prošle godine trend je bio sa akcentom na doživljenom iskustvu, kroz lokalnu kulturu mesta koje ste posetili i način života. 2019. godina, više će se fokusirati na ono što možete postići kao osoba kroz svoja putovanja, za razliku od onoga što možete dobiti od neke zajednice. Potražite nova i ispunjavajuća iskustva koja rezultiraju nekim dostignućem. Izbor je vaš, ali preporučujemo penjanje na planinu Kilimandžaro, vožnju sa gaučosima kroz Patagoniju ili let iznad Viktorijinih vodopada, vožnju rekom Zambezi, koji razdvaja Zambiju i Zimbabve.

Destinacije koje su uslovno rečeno zabranjene, uvek će biti u trendu, ali u 2019. putnici neće biti podstaknuti činjenicom da su te tačke teško dostupne, već da su to divlja i udaljena mesta koja vam nude izolovanost i mir kada stignete.

Savremeni život doneo je trend konstantne online povezanosti i gotovo je nemoguće pobeći od kontakta sa tehnologijom i mentalno se isključiti kada odlazite na odmor. Putnici će u 2019. godini biti više privučeni mestima koja nude prostor, spokojstvo i mogućnost da se potpuno "isključe".

Etiopija, Sossusvlei u namibijskoj pustiniji i indijski mistični region Ladah će biti veoma popularna mesta.

Planirajte za narednu godinu nešto nesvakidašnje.

strana 1 od 1955 idi na stranu