foto: getty
foto: getty

U ovu zemlju nikada, ama baš nikada ne idite bez zdravstvenog osiguranja

Podeli

Odmor iz snova uništen je računom za zdravstveno osiguranje u iznosu od milion dolara.

Idilični odmor australijskog para postao je jednomesečna noćna mora bilo kog putnika koji mora da se susretne sa zdravstvenim sistemom u SAD.

Keti-En Salter i njen partner Džekojb Laningan iz Perta putovali su iz San Franciska do Josemita, gde su planirali da krenu u hajking. Na putu do tamo, drugi auto se niotkuda stvorio i udario u njih.

Vozač iz drugog automobila je poginuo, ali samo nekoliko sekundi nakon udara Keti je osetila užasan bol u leđima. Hitna pomoć ju je oprezno prevezla do najbližeg kliničkog centra, gde se ispostavilo da joj je poslednji pršljen smrvljen u komade.

Nakon što je pet dana provela na intenzivnoj nezi pre nego što je prevezena na odeljenje, a potom i na rehabilitaciju, Keti se teško kretala.

Iako isprve nije mogla uopšte da hoda, srećom prošla je bez invaliditeta, a par se posle mesec dana vratio u Australiju, gde je nastavila oporavak.

Srećom, pa se zdravstveno osigurala pre polaska, jer da nije, bila bi u ozbiljnom finansijskom problemu. Čitav iznos za lečenje bio je 941,012 dolara!

Iako je trošak lečenja preterano veliki, u pitanju je standard gotovo za sve nesreće ovakve vrste u SAD, zbog čega su na meti kritika kao jedna od najskupljih zemalja na svetu kada je zdravstvena nega u pitanju.

Keti nije morala da brine za novac koji su joj roditelji i rodbina dali, a koji će joj se u Australiji refundirati.

Ukoliko niste osigurani, a morate da koristite usluge bolnice u SAD, morate dati depozit, koji će biti rezervisan na kreditnoj kartici, a svakim danom koji provedete u bolnici bićete pod pritiskom da održavate i račun.

strana 1 od 1955 idi na stranu