Izvor: B92

Gradonačelnica Amsterdama razmišlja o preseljenju prostitucije iz poznate četvrti Crvenih fenjera Amsterdama jer želi da se turisti više usredsrede na kulturnu vrednost centra grada.

Pedesetdvogodišnja Femke Halselma je prva žena gradonačelnik u istoriji Amsterdama, a na toj dužnosti je tek pet meseci. Sada želi da pomeri prostituciju iz Crvene četvrti, koja se tu nalazi vekovima.

“Prečesto sada vidimo ranjive žene u izlozima dok im dovikuju horde pijanih turista. Naš centar je jedan od najstarijih u Evropi s ogromnim kulturnim i istorijskim značenjem, a koji očigledno propada. Hteli bismo da turisti vide njegovu pravu vrednost“, rekla je za „Blumberg“.

Prema njenim rečima, Crveni kvart sa svojih više od 370 izloga sa prostitutkama više ne odgovara modernom gradu, a osim što misli da turisti „dehumanizuju prostitutke“ pijanim dovikivanjem i fotografisanjem, gradonačelnica želi da se turisti bolje rasporede po celom centru, a da svi hrle u ovaj deo grada.

Inače, u 2016. godini grad od 850.000 stanovnika posetilo je 18 miliona turista, a taj broj će samo nastaviti da se povećava.

Podsetimo, nedavno je doneta i odluka da se simbol Amsterdama, čuvena skulptura „I Amsterdam“, ukloni iz centra grada kako se ne bi pravila tolika gužva na tako malom prostoru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.