Izvor: B92

Klima se menja, pa samim tim i svet - negde manje, negde više. Prirodne katastrofe ne biraju, a još ako su one u kombinaciji sa ljudskim faktorom, sudbina je neizvesna. Pročitajte koje svetske metropole su u opasnosti od potopa u narednih 20 do 30 godina.

Džakarta

Glavni grad Indonezije ima neslavnu čast da bude najbrže tonući grad na svetu. Skoro 40 odsto površine Džakarte se nalazi ispod nivoa mora, a grad tone 25 centimentara svake godine. Direktan uzrok je loša infrastruktura i vodovodna mreža.

Daka

Glavni grad Bangladeša tone i pet centimetara godišnje. Iako Daka nije ugrožena poput Džakarte, nivo mora u Bengalskom zalivu raste 10 puta brže od globalnog proseka. Milioni ljudi su već pobegli iz gradskog priobalja, a situacija se pogoršava ekstrakcijom podzemnih voda, kao i pomeranjem tektonskih ploča. Da bi rešili ove probleme, nadležni se trude da poboljšaju vodenu infrastrukturu grada, iako je malo verovatno da će njihovi napori biti dovoljni.

London

London ne može da okrivi lošu infrastrukturu za to što tone. U pitanju je rezultat poslednjeg ledenog doba i jednog fenomena. Naime, potop je uzrokovan „težinom glečera koji je pritiskao Škotsku pre 11.000 godina“, tvrde stručnjaci. Glečer je potiskivao sever, a Britaniju držao na uobičajenom nivou. Pošto su se glečeri od tada istopili, Škotska sada raste – 0,04 centimetra godišnje, dok južno Britanija tone u more. Iako su inženjeri dizajnirali barijere koje treba da štite London od poplava, bilo je najavljeno da će se one koristiti samo dva do tri puta godišnje. Međutim, Britanci ih koriste šest do sedam puta godišnje.

Bangkok

Trenutno se nalazi u neizvesnoj poziciji na samo par metara nadmorske visine, a tone svake godine po dva centimentra, zbog čega se ozbiljni problemi predviđaju do 2030. godine. Bangkok nema probleme koje imaju Džakarta i Daka, ali su situaciji doprineli visoki neboderi koji su uzrokovali da se zemlja urušava sama od sebe – težina zgrada sabija sedimente u zemlji, čime se voda koja ih održava prezasićuje.

Nju Orleans

Prema studiji NASA iz 2016. godine predviđa se da će za 12 centimetara porasti nivo mora u ovom gradu do 2040. godine. Mape pokazuju delove grada koji tonu i do četiri centimetra godišnje, a to su uglavnom područja u blizini reke Misisipi i industrijskih sektora. Nivo opasnosti koja preti ovom gradu je nešto što vlada SAD mora hitno da reši, pa je tako izdvojeno 48 miliona dolara za premeštanje stanovnika iz Isle de Žan Čarls u drugu i suvu oblast.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.