Beograd, Montana / screenshot
Beograd, Montana / screenshot

Naš Beograd jeste najpoznatiji, ali nije jedini: U SAD ih ima čak pet

Podeli

Najpoznatiji Beograd u Sjedinjenim Američkim držama je onaj u Montani koji broji oko četiri hiljade stanovnika. Ima i onaj u Misuriju, koji se smatra varošicom od dve hiljade stanovnika i koji je poznat širom SAD po neobičnim pojavama i duhovima.

Predgrađe Londona takođe nosi ime Beograd

Istina je da su naši ljudi kumovali nazivu gradova, ali danas niko od Srba ne živi u njima. Kraljevina Srbije je davnih dana bila jedan od investitora izgradnje tamošnje pruge, zbog čega su Amerikanci iz Montane svom gradu dali ime Beograd po srpskoj prestonici.

foto: screenshot/youtube
foto: screenshot/youtube

U Nebraski postoji i selo Beograd od 134 stanovnika, a u Mejnu još jedan gradić koji je Beogradom nazvao Džon V. Dejvis koji je putovao Evropom u 18. veku i koji je navodno bio oduševljen oslobođenjem Beograda od Turaka. Kada se vratio u SAD po objavljivanju referenduma za imenovanje novoosnovanih gradova u državi Mejn predložio je da se jedan od njih nazove Beograd.

I poslednji na listi američkih Beograda je u Minesoti, a najpoznatiji je po najvećem spomeniku u obliku vrate i kao varošica američkih penzionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18959 idi na stranu