Izvor: B92

Sigurno ste imali prilike da vidite bezbroj fotografija pasoša i avionskih karata na društvenim mrežama, pa i čuvenu šalu „Legenda kaže da možete otputovati i bez slike pasoša ili ček-ina na aerodromu“. Ipak, postoji još jedan mnogo opravdaniji razlog zašto treba da izbegavate postavljanje ovakvih slika.

Naime, jednostavna slika može da vas dovede u veliku opasnost.

Iz te jedne slike hakeri mogu da izvuku veliki broj informacija o vama, pa čak i iz samo jednog vidljivog podatka.

Slika bording-pasa može svima dozvoliti da vide preko koje avio-kompanije ste bukirali prevoz, vaše puno ime, broj leta (ali i vreme u koje letite), broj karte i barkod.

Passenger Name Record (PNR) je jedinstveni identifikacioni broj koji sadrži veliki broj vaših ličnih informacija. Čak i kada se ne vidi na avionskoj karti, do njega se može doći skeniranjem barkoda.

Haštag #boardingpass na Instagramu trenutno ima više od 105.000 fotografija iz kojih hakeri mogu saznati bezbroj detalja o vama, dovoljnih da se dođe i do broja kreditne kartice, ali i kućne adrese.

Objavljivanjem ovakvih fotografija dovodite sebe i u rizik od lopova, koji direktno dobijaju informaciju da kod kuće potencijalno nema nikoga.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.