Izvor: B92

Pod nazivom „Hunting Pollution“, mural milanskog uličnog umetnika Federika Mase poznatijeg i kao Iena Cruz sastoji se od farbe koja uopšte ne zagađuje okolinu i prostire se preko hiljadu metara kvadratnih na sedmospratnici u rimskoj četvrti Ostiese.

Na muralu je oslikana trobojna čaplja, koja obično živi u američkim priobaljima, a umetnik se nije slučajno odlučio baš za ovu životinju. Naime, upravo je ova vrsta čaplje u riziku od izumiranja kako zbog zagađenja okoline, tako i zbog globalnog otopljenja.

Farba neutališe zagađenje i smog i tako vraća vazduh u prvobitno stanje. Količina farbe koja je utrošena u crtanje murala može da prečisti vazduh kao i jedna mala šuma od 30 drva. Umetnik kaže da se ova vrsta farbe suši za samo četiri sada za razliku od konvencionalne, što je značilo da je svoj rad morao i te kako da ubrza.

Nada se da će imati odobrenje italijanske vlade da naslika još nekoliko ovakvih murala koji će prečiščavati vazduh u naseljenim mestima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.