Izvor: B92

Britanska niskotarifna avio-kompanija Izi džet (Easyjet) otkrila je da radi na razvoju električnih aviona na baterije, za svoje kratke letove. Iako ih predstavljaju kao avione budućnosti, oni bi mogli da počnu da se upotrebljavaju do kraja 2030. godine.

Avioni na baterije će se biti pušteni u upotrebu za narednih deset godina i koristiće se za letove koji traju manje od dva sata, piše Travel magazin.

Kompanija kaže da električno letenje "postaje realnost" i da će ova inovacija znači da će avioni biti tiši, bolji za životnu sredinu i jeftiniji za aviokompanije.

Partner i američka start-ap kompanija Rajt elektrik (Wrigiht Electric) već je započela rad na elektromotoru za napajanje aviona sa devet sedišta, za koji se očekuje da će se leteti 2019. Njihov partner Ekster aerospejs (Axter Aerospace) već ima putničko-turistički avion dvosed koji leti.

Prototip pogonskog sistema za avion sa devet sedišta je četiri puta jači od sistema instaliranog na avionu sa devet sedišta. Rajt elektrik (Wrigiht Electric) je takođe je takođe podnela patent za motor koji će se koristiti u većim avionima.

Direktorka Izi džeta Karolin Makol je uverena da će novi avion moći da prevozi 220 putnika do popularnih destinacija kao što su Pariz, Brisel, Amsterdam, Keln, Glazgov i Edinburg.

"Mi i Rajt elektrik imamo zajedničku ambicijiu da radimo na održivijem i ekološkijem aviosaobraćaju. Kao što smo videli na primeru automobilske industrije, avionska industrija će težiti električnoj tehnologiji kako bi smanjila svoj negativan uticaj na životnu sredinu", izjavila je Makolova za Bi-Bi-Si.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.