Izvor: B92

Zamislite da živit pored vode, a da je se smrtno plašite?

Upravo se to dešava u Mozambiku. Iako su pored okeana voda ih nimalo ne zanima. Upravo iz tih razloga pokrenuta je inicijativa Ocean Guardaians koja uči mlade da plivaju.

Čak 68 odsto stanovnika Mozambika živi u blizini okeana, ali pošto je o njemu stvorena potpuno pogrešna slika, umesto da ga vole i poštuju, oni ga se plaše.

Verovali ili ne, mnogi ribari ne znaju da plivaju, pa je tako godišnje zabeležen veliki broj utapanja.

Zanimljivo je da je Mozambik afrička država koja ima najdužu, ali i najraznolikiju obalu okeana i predstavlja mesto sa neverovatnom faunom.

Ipak, Mozambik je vrlo ranjiv na pretnje poput klimatskih promena, plastičnog zagađenja i neodrživog ribolova.

Stoga nova inicijativa podučava mlade u Mozambiku kako živeti i štiti okean kombinacijom edukacije o zaštiti morskog područja, kao i edukativnih subotnjih aktivonsti i radionica. Do kraja programa, mladi će čak ići na „okeanski safari“, plivati i roniti. Neki su se već zaljubili u okean, a s obzirom na to da je ovo relativno nova inicijativa, mnogi će konačno prestati da se plaše vode.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.